Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

"ŽVAIGŽDŽIŲ DIETA": IŠSIVALĘS ORGANIZMĄ EDVARDAS ŽIČKUS ATSIKRATĖ 12 KG

Jau daugiau nei 15 metų Edvardas Žičkus sukasi televizijoje. Žurnalistas, sėkmingų TV laidų ir projektų prodiuseris bei vedėjas į sostinę laimės ieškoti atvyko iš Saulės miesto Šiaulių. Tuomet kišenėje jis teturėjo 80 litų ir nė vieno draugo Vilniuje, kuris galėtų parūpinti jam gerai apmokamą darbą. Pamatus E. Žičkus turėjo pasistatyti pats. Ir jam tai, regis, kuo puikiausiai pavyko.

Būdamas vos 14 metų jis jau vedė moksleiviams skirtą laidą. 16-os vaikinukas dirbo Šiaulių TV operatoriumi, vėliau – žinių korespondentu ir vedėju. Štai vieną dieną Edvardas sumąstė pasisiūlyti tapti LTV korespondentu Šiaulių krašte. Ir jam tai pavyko! O dabar jis – sėkmingiausių TV laidų ir projektų Lietuvoje prodiuseris bei vedėjas.

E. Žičkus pirmųjų „dietų“ nenoriai pradėjo laikytis turbūt dar vaikystėje. Tai buvo nepritekliaus dieta. „Mano tėvai nesivartė piniguose. Kartais, ilgai negaudami algos, išėję į darbą, mums su broliu jie palikdavo vieną virtą kiaušinį ir kelias riekutes duonos“, – nelengvą vaikystę prisimena E. Žičkus.

Vėliau jis išbandė gal penkias skirtingas dietas. Tačiau tik viena jų buvo sėkminga. „Kažkodėl visiems atrodo, kad žmones iš to mažo ekraniuko padidina, sumažina, pagražina su fotošopu, tačiau taip tikrai nėra. Aš ir daugelis mano kolegų, nesvarbu ką jie viešai pasakytų, pavyzdžiui, jog turi gerus genus ir gali valgyti kiek nori ir ką nori, yra perėjęs vienokią ar kitokią dietą“, – tvirtina Edvardas Žičkus.

„Kai mes žiūrime į veidrodį, matome šiokį tokį melą. Matome, kad kažkas negerai, bet nuolat ieškome priežasčių, kodėl atrodome būtent taip. Televizijos pasaulyje kamera kiekvienam prideda papildomus penkis kilogramus. Nė vienas nenorime atrodyti taip, apie kurį būtų sakoma „Čia gi tas – sveikai įmitęs“. Apie mane būtent taip ir kalbėdavo žmonės. Mes visi puikiai žinome, kad „apvalus“, „sveikai įmitęs“ – tai antsvorį turinčio žmogaus sinonimai“, – tuometines nuoskaudas dabar atskleidžia žurnalistas. Galbūt tai buvo pradžia. Juk daugelis žmonių savo blogąsias savybes bando keisti būtent išgirdę replikas apie tai kaip jie atrodo.

TV žurnalistas, pabuvęs svečiuose pas latvių dainininkę Laimą Vaikulę, pradėjo laikytis garsiosios jos „9 dienų“ dietos. Pirmas tris dienas – vien ant garų virti ryžiai be jokių prieskonių, net druskos. Kitas tris dienas – tik obuoliai. Galiausiai likusias tris valgai tik vandenyje virtą vištos krūtinėlę. Taip pat – be jokių prieskonių. „Aš labiausiai laukiau tų trijų paskutinių dienų. Bet vištieną valgai kaip popierių, užsigeri vandeniu. Tu jauti, kad tau viskas užstrigę, bet esi žiauriai alkanas“, – prisimena E. Žičkus.

Per devynias dienas žurnalistas ir prodiuseris numetė keturis kilogramus. Tačiau jis prisimena ir blogąsias šios dietos pasekmes – organizmas išvargsta, dingsta gera nuotaika, energija, daraisi mieguistas. „Savijauta baisi. Visai neturi jėgų, esi irzlus. Per kitas tris dienas numesti kilogramai grįžta su „draugais““, – sako Edvardas. „Po šios dietos pradedi mąstyti, kad esi laimingas toks, koks esi. Dieta nutraukiama ir antsvoris grįžta. Per daug sunku laikytis šios dietos“.

„Mano dietologė mano, kad žmonės, kurie sako, jog gero žmogaus turi būti daug, meluoja patys sau. Ir aš jai pritariu. Tai – savotiška gynyba, pasiteisinimas. Aš tikrai nesu už tai, kad visi atrodytume kaip „pakabos“, ir manau, kad ekrano žmonės, taip atrodantys, rodo blogą pavyzdį juos dievinančiam jaunimui. Kai kurios mūsų TV laidų vedėjos yra liguistai perkarusios“, – mano E. Žičkus.

TV prodiuseris išbandė ir grikių dietą. Tai – 10 dienų vien vandenyje virti grikiai be jokių prieskonių. Ši dieta taip pat nebuvo tarp vyro favoritų. E. Žičkus tikina, kad kiekvieną kartą pradėjus laikytis dietos, pradedi ir mąstyti kitaip. Jis tikina: „Kaskart, kai pradedi laikytis dietos, tau ima atrodyti, jog pradėsi sveikai gyventi, sportuoti, tačiau taip nėra. Pastaruosius ketverius metus mano piniginėje yra sporto klubo abonementas, tačiau, kai paklausia, kiek aš ten kartų lankiausi, pradedu skaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

„Pirmiausia gyvenimas turi susitvarkyti tavo galvoje. Tada nebepulsi naktį prie puodų, ieškodamas maisto. Aš pats esu lankęs ir jogą, ir sporto klubą, ir baseiną, asmenines treniruotes, bet svoris visada svyruodavo. Man didysis perversmas atėjo tuomet, kai matydavau save TV ekrane ir galvodavau, kad atrodau nekaip“, – atvirauja žurnalistas.

Tačiau net ir tada jis ieškodavo pasiteisinimų. „Kaltindavau stilistes, kad jos parinko ne tą dydį ar spalvą, visažistę, kuri blogai nugrimavo, ne taip sušukavo. Net operatorių, kuris per arti pritraukė mano veidą. Galiausiai pradėjau laikytis savo dietologės patarimų. Numesdavau 6 kg, išvykdavau svetur, linksmindavausi, o ištirpę kilogramai grįždavo su kaupu. Ir taip nuolat kartodavosi. Reikėjo keisti mąstyseną“.

E. Žičkaus dietologė prieš TV kameras pasakė nemalonią jam repliką: „Esi jaunas, išvaizdus vyrukas, tačiau žiūrint į tave, tu man atrodai kažkoks papurtęs“. Nejuokais TV vedėjas supyko. „Paklausus, kiek aš priaugau per žiemą, pasakiau, kad šešis kilogramus. Tuomet ji liepė svertis ant svarstyklių. Pamačiau šokiruojančius skaičius – priaugau net dvylika kilogramų! Tai mane privertė sunerimti“, – ekstremalių pokyčių pradžią dėstė E. Žičkus.

Dietologė E. Žičkui patarė išsivalyti organizmą, pradėti sportuoti, derinti maistą, valgyti tris kartus per dieną su dviem užkandžiavimais. Pusvalandį prieš valgymą ji patarė išgerti stiklinę vandens. Taip pat per dieną išgerti bent 2 litrus vandens, jokių užkandžiavimų prieš maistą. Valgant maistą draudė užsigerti skysčiais, kaip kad daugelis esame įpratę. Gerti galima praėjus pusvalandžiui. Pradedamas valgyti skrandis gaminasi skrandžio sultis, o geriant jos atskiedžiamos ir virškinimo procesas vyksta daug ilgiau. „Išgėrus stiklinę vandens pusvalandį prieš valgymą tu pajunti tikrąjį alkį“, – tvirtina E. Žičkus.

Ši mitybos programa padėjo Edvardui Žičkui numesti 12 kg. Ir dabar jis žiūri, ką valgo, sportuoja. „Gyvenu netoli gražaus miško, todėl dažnai atsikeliu 30 min. anksčiau pabėgioti. Visada turime žiūrėti ką valgome – juk ir į mašiną nepili dyzelio, jei pas tave naujas prabangus džipas. Aš nesu šiukšlių kibiras. Bet nereiškia, kad niekada nevalgau picos ar mamos nuostabiųjų balandėlių“.

„Šios mitybos principas yra toks, kad tu negalėsi valgyti vienų ar kitų maisto produktų. Mano atveju – pieno produktų, nes mano organizmas jų tiesiog netoleruoja. Tai paaiškėja atlikus maisto netoleravimo testą“. Nei sūrio, nei ledų. Tačiau Edvardas Žičkus yra tikras medaus mėgėjas. Medus jam gardžiausias saldumynas. Beje, medų jis naudoja ir kepant savo ypatingąją antį.

Einant į parduotuvę, Edvardas atidžiai renkasi, ką valgys. Daugelį produktų jis iškeitė į sveikesnius. Renkantis makaronus jis į pirkinių krepšį nekrauna paprastų miltinių makaronų. Renkasi sveikesnius ryžių miltų makaronus. „Šių makaronų skonis yra daug puikesnis. Nevalgau kiaulienos ar jautienos, vietoj jų renkuosi sojų mėsą, kuri, beje, ir daug pigesnė už įprastą mėsą. Bet dievinu paukštieną, kurią stengiuosi pirkti šviežią iš ūkininkų. Labai mėgstu gaminti maistą, gal todėl, jog mano mama dirbo viename Šiaulių restorane ir iki šiol grįžus namo lepina gardžiausiu maistu“, – šypsosi E. Žičkus.

Tačiau jis nėra liguistas sveiko maisto propaguotojas. „Vieną kartą per savaitę galiu papiktnaudžiauti maistu. Tiesiog pavalgius cepelinų, keptos duonos, išgėrus bokalą alaus, kitą dieną aš geriu tik vandenį su citrina. Kad organizmas atsigautų“.

Šiuo metu E. Žičkus valgo išties daug. Tačiau maistą jis derina, nevalgo vadinamojo nesveiko maisto. Svarbiausia, – kaip jis sako, – daug judėti. Pusryčiams Edvardas renkasi  avinžirnių košę su žolėmis – krapais, petražolėmis, kapotu baziliku. Avinžirnius jis užpliko verdančiu vandeniu, paverda. Vėliau palaiko parą, o tada verda košę. Prodiuseris itin didelis sriubų mėgėjas, ypač japoniškų.

E. Žičkus yra susidūręs ir su „Bado“ dieta. „Dešimt dienų badavau. Gėriau tik vandenį su citrina. Ši dieta pati sunkiausia. Pasibaigus dietai negalima iškart pulti valgyti viską kas papuola. Turi būti ir „išėjimas“ iš dietos“, – sunkiąją dietą pasakoja vyras.

Edvardas labai mėgsta Izraelio virtuvę. Labiausiai grilyje keptą paukštieną: „Net neįsivaizdavau, kad jie taip skaniai moka paruošti keptą baklažaną ir keptą paukščiuką. Visada galvojau, Argentina yra lyderiai šioje virtuvėje. Izraeliečiai naudoja labai daug žolių, natūralius marinatus“.

„Labai mėgstu daržoves ir vaisius. Niekada nemėgau saldumynų. Darželyje smagiausia buvo, kai atsinešus tortą, aš suvalgydavau tik dirbtinę vyšnaitę ant jo viršaus. Torto aš net nevalgydavau“.

 „Didžiausia bėda yra ta, kad žmonės, kamuojami antsvorio, į save netiesiogiai žiūri kaip į šiukšlių kibirą. Jie galvoja, kad niekas nebepadės ir numoja ranka. Apima siaubas išvydus, kaip parduotuvėje antsvorį turintys žmonės renkasi maistą. Jie griebia viską – jau pagamintas mišraines su daugybę majonezo, karbonadus kiaušinio plakinyje, riebias dešras, tortukus. Galbūt jie nori numesti svorį, bet nesistengia ir nenori rasti būdų kaip. Niekam nėra lengva mesti svorį. Laikantis dietos suaštrėja kiti žmogaus pojūčiai, pavyzdžiui, kvapai. Todėl labai sunku praeiti pro kepinių skyrių. Bet turi būti stiprus. Jei turi tikslą, pradžioje visada bus sunku“.

„O didžiausia klaida – tarp gražios figūros ir dietos dėti lygybės ženklą. Gražus kūnas lygu savęs mylėjimui. Duok organizmui krūvio – porą kartų pasportuok ar išeik pasivaikščioti, paplaukiok. Derink maistą, žiūrėk ką valgai. Ir pavyks!“.

„Maistas, miegas, seksas – didieji gyvenimo malonumai“, – galiausiai sako Edvardas Žičkus. „Kur keliauju stengiuosi aplankyti geriausius restoranus, pabendrauti su šefais. Man maistas gyvenime labai svarbu. Laimei, išmokau atsirinkti kas yra gera, o kas – ne“.

Skaitytojams E. Žičkus rekomenduoja šį receptą:

Paimame antį, gerai ją nuplauname. Apliejame ją baltu sausu putojančiu vynu. Ištriname druskos, į indą pridedame pomidorų, pipirų, grūsto česnako, balzamiko acto, trintos imbiero šaknies ir šviežiai spaustos citrinos šaknies bei išspaustos apelsino puselės mišiniu. Užtempiame visa tai maistine plėvele ir paliekame mažiausiai parai. Laikant dvi paras bus tik skaniau.

Porą kartų per parą su švirkštais įšvirkščiame daugiau putojančio vyno į anties raumenis. Atėjus laikui kepti įkaitiname orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros ir kepame kepimo maiše apie pusę valandos. Vėliau kepsime dar dvi valandas, bet 80 laipsnių temperatūroje.

Tuo metu troškiname kopūstus. Į kopūstus įpilame šlakelį aliejaus, vandens. Kopūstams suminkštėjus užpilame 100 gramų raudonojo vyno, apibarstome kmynais. Išsitroškinus, likus valandai iki anties kepimo pabaigos, sukišame kopūstus į anties vidų.

Nepamirškite, kad kepant antį, reikia nuolat ją apipilti jos sultimis. 20 min. prieš baigiant kepti antį ištepame medumi. Medus karamelizuojasi ir tampa traškia plutele. Medumi tepame abi paukštienos puses.

- Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

- Madonna. Žaviuosi ja. Galiu drąsiai teigti, kad tai žmogus, su kuriuo labiausiai norėčiau papietauti.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras

Išbandęs savo kailiu Edvardas įsitikino, kad dietos neveikia. Dietos procese žmogus sukelia savo kūnui stresinę situaciją - bado režimą. Po bado dienų atkeliauja rajumas. Viskas grįžta su kaupu. Atrodo nekalta dieta, bet pridaro daug problemų. Vėliau susiimti tampa vis sunkiau.

Svarbu prieš pradedant valgyti išgerti vandens. Dažnai painiojame troškulį su alkiu. Atkreipkite dėmesį, kartais norisi kažko gaivaus, kartais vaisių. Tai aiškiausias troškulio signalas. Jeigu atsigėrę vandens vis tiek norime valgyti, privalu sėsti prie stalo.

Kadangi įprastai naudojami kviečių miltų makaronai nėra geras produktas, kuris turi gliuteno, Edvardas rekomenduoja tradicinius makaronus pakeisti ryžių makaronais. Be to, jie daug lengviau ir greičiau paruošiami nei įprasti. Tereikia užplikyti verdančiu vandeniu ir palaikyti, kol išbrinks. Sveiko maisto parduotuvėse galima rasti rudų ar nelukštentų ryžių makaronų. Jų spalvos suteiks patiekalams išskirtinumo įspūdį ir naujų skonių.


Paulius Tumosa | lrytas.lt 2013.04.22 (foto: "Lietuvos Ryto")

1 komentaras:

  1. Puikus straipsnis apie maistą, keliomis idėjomis tikrai pasinaudosiu. Na ir dešimt dienų besilaikant bado dietos ir geriant tik vandenį su citrina. Pasibaigus dietai sunku iškart nepulti ir nevalgyti visko kas papuola. Todėl šios dietos ir nesiryžtu dar išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti