Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

BULVINIŲ PATIEKALŲ MĖGĖJOS RŪTOS ŠČIOGOLEVAITĖS NAMUOSE SVARSTYKLIŲ NĖRA

Rūta Ščiogolevaitė – dainininkė ir begalės muzikinių konkursų dalyvė bei laureatė. Tačiau yra vienas neigiamas, bet įdomus dalykas – Rūtą konkursuose persekioja „2-osios vietos“ fenomenas. Ji net aštuoniuose Lietuvos bei tarptautiniuose konkursuose laimėjo antrąją vietą. Tarp jų – nacionalinė „Eurovizijos“ dainų konkurso atranka. Atrodo, iki pirmosios vietos trūko tiek nedaug.

Tačiau dėl to Rūta labai neišgyvena ir visą save atiduoda muzikai. Taip pat ji vadovavo kelių muzikinių televizijos projektų, pavyzdžiui, kultinio „X Faktoriaus“, žiuri. Tai galima pavadinti fenomenaliu laimėjimu. Atlikėja domisi ne tik populiariąja muzika. Net kelis kartus ji kartu su grupe „Studija“ bei solo dalyvavo tarptautiniuose šalies džiazo festivaliuose.

„Tai – labai talentinga dainininkė, turinti platų, šiltą, išraiškingą ir spalvingą balso diapazoną. Jai lengvai paklūsta įvairių stilių muzika. Ji gerai jaučiasi dainuodama ne tik solo bet ir pritariančio vokalo grupėje. Scenoje trykšta energija ir įtaiga. Visus klausytojus žavi jos artistiškumas ir lengvas bendravimas“, – taip apie Rūtą yra pasakęs kolega Stepas Januška.

Ir nors R. Ščiogolevaitę jau daug metų galima pamatyti visur – TV ekranuose, įvairiuose renginiuose ar stovinčią ant scenos su mikrofonu, tačiau ji nepamiršta svarbiausio dalyko savo gyvenime – sūnaus Adomo. „Savo darbus taikau prie vaiko laisvalaikio, o ne atvirkščiai. Man be galo svarbu, kad Adomui skirčiau tiek laiko, kiek jam jo reikia“, – teigė Rūta.

Kai dar turėjo daugiau laisvo laiko ir apie vaikus negalvojo, Rūta dalyvavo populiariame TV šokių projekte „Šok su manimi“. 2008 m. sezone atlikėja besiruošdama šokiams sugebėjo numesti net 10 kg svorio! „Tuomet šokau pusę metų beveik kiekvieną dieną po 3 val. Tai buvo išties daug, bet labai smagu. Tuomet svoris krito sparčiausiai“, – sako Rūta.

Daugiau Rūta specialių ar nespecialių bandymų numesti svorį nesiėmė. Ji pasakoja: „Nesilaikau jokių dietų ir kalorijų tikrai neskaičiuoju. Tačiau visada galvoju, ką valgys mano šeima. Be to, lietuviai valgo per daug mėsos. Stengiuosi jos mažinti.“

„Dieta yra skirta sveikatos sutrikimams gydyti, o ne sveikam žmogui. Graži figūra yra sąlyginis dalykas. Dabar jau dauguma sutiks, kaip pavojinga garbinti realybės neatitinkančius „gražios“ figūros standartus. Nemėgstu kraštutinumų. Savimi rūpintis reikia, bet eiti iš proto dėl 3-5 kg man yra ligos požymis.“

Rūta mano, kad kiekvienas žmogus turi tam tikrus savo prioritetus. „Jei jam svarbiausia yra figūra, tai savaime aišku, kad jis ją prižiūrės ir skirs daugiau laiko. Tačiau mano prioritetai yra visai kitokie, tikrai nieko nedarau dėl papildomų 3 kilogramų“, – šypsosi muzikantė.

„Žinoma, būti labai storam yra negerai. Manau, prie to žmogų priveda žinių trūkumas apie tinkamą mitybą ir jos poveikį tiek kūnui, tiek psichikai. Mūsų šalyje dar mažai žmonės domisi savo sveikata, sveiko gyvenimo būdu, tai ką jie deda į burną“, – pridūrė ji.

O kiek dabar Rūta sveria, sako, net pati nežinanti. Ji namuose neturi svarstyklių – jai jų visai nereikia. „Sveriu gal iki 60 kg. Tikrai nežinau. Man svarbiau puiki savijauta nei labai graži figūra.“ 

Nepriaugti svorio jai padeda ir vaiko priežiūra. „Mano vaikas dar mažas. Jį prižiūrint tenka daug paprakaituoti. Vien jo kilnojimas kiek jėgų atima! Tai – pats geriausias sportas šiuo metu“, – sako dainininkė. Beje, ji pridūrė, kad sportuoti apskritai nelabai mėgstanti. „Nemėgstu sporto. Nors šiaip visada stengiuosi pajudėti. Mėgstu važinėtis dviračiu, plaukioti. Bet nereguliariai. Treniruoklių salėje man velniškai nuobodu, todėl ten nesilankau.“

R. Ščiogolevaitė tikina, kad po vaikučio gimimo jai tapo aktualesnė sveika mityba. Tačiau per daug nepersistengia. Anot jos, tai tiesiog atimtų jai per daug laiko – dainininkės gyvenimo tempas yra labai greitas.

Atlikėja atskleidė, kad kartais jos akiratyje atsiduria ir greitojo maisto restoranai ar picerijos. Bet dažnai mėsainiais, dešrainiais ar pica ji negalinti lepintis. „Mano organizmas po tokio maisto greitai aptingsta. Jaučiuosi ne kaip, pasidaro sunku. Organizmas man tarsi praneša, kad tai negerai“, – sako Rūta.

„Stengiuosi valgyti dažnai ir kuo įvairesnį maistą. Maždaug kas tris valandas. Nevalgau kelių patiekalų per vieną kartą. Pavyzdžiui, per pietus valgau arba sriubą, arba karštą, arba desertą, arba salotas. Atsisakau iki minimumo produktų, kuriuose yra daugiau cheminių maisto priedų – piktųjų E. Parduotuvėje atidžiau paskaitau etiketes, iš ko pagamintas maisto produktas. Lankausi ūkininkų turgeliuose, stengiuosi gerti pakankamai daug vandens, kiek įmanoma dažniau gaminu pati. Vietoj antro kavos puodelio užsisakau šviežiai spaustų sulčių.“

Rūta mano, kad jai svoris neauga ne tik dėl to, jog jos darbo grafikas yra pilnas ir kartais net nelieka laiko papietauti, bet ir dėl to, kad maistą stengiasi gaminti namuose. Ji net įprato jį pasiimti su savimi specialiame maisto termose. Dainininkė atvirauja: „Iš pradžių imti maistą su savimi man nelabai patiko. Tiesiog taip elgtis privertė rutina. Bet po kokio mėnesio tai tapo įprasta man. Dažnai su savimi pasiimu namuose gaminto skanaus maisto.“

Rūta savęs negali įsivaizduoti be taip lietuviškoje virtuvėje populiarių bulvinių valgių. Išdidžiai ji sako: „Esu didžiausia bulvinių patiekalų gerbėja!“ Bulviniai blynai ir kitokie patiekalai iš bulvių – Rūtos mėgstamiausi. Tačiau mėgstamiausias dainininkės patiekalas ne paprastas bulvinis blynas, o indiškas daržovių troškinys, kuris gaminamas iš labai daug skirtingų daržovių.

Be to, dainininkė visas paneles ir moteris ragina nusimesti kalorijų skaičiavimo naštą ir atsiduoti gyvenimui. „Nuolat skaičiuoti kalorijas, stebėti, kad nepriaugtum papildomo kilogramo – tai yra našta. Ir raginu tokias kitų sukurtas taisykles pamiršti. Reikia džiaugtis gyvenimu, o ne užsiimti tokiais niekiniais dalykais“, – sako R. Ščiogolevaitė.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

Dainininkė akcentuoja, kad sveikas, lieknas žmogus kartais pasilepindamas riebiu ir greitu maistu, nenusižengia. Tai, žinoma, tiesa. Esu pastebėjusi, kad laikantis dietos ir vieną dieną nukrypus nuo normos, svoris nesikeičia. Kaip tik pagerina situaciją, suaktyvina nusistovėjusį metabolizmą. Svarbu, kad nebūtų piktnaudžiaujama 2-3 dienas iš eilės. Taip galima priaugti ne vieną ir ne du kilogramus.
Vis dėlto, jeigu kalorijos yra blogosios, virškinimo sistema nesugeba susitvarkyti ir deda atsargas į rezervą. Taip aplipdome savo kūną riebalų ratais.

Iš interviu galima padaryti išvadą, kad Rūta domisi sveika mityba, renkasi sveiką mitybos modelį.
Be abejonės, tam turėjo įtakos sūnaus gimimas. Svarbu, kad mylinti mama perduotų savo vaikui tinkamus mitybos įpročius. Tačiau svarbus ir nėštumo laikotarpis. Jeigu besilaukianti moteris kemša viską be saiko, tai atsiliepia ir kūdikiui. Dažniausiai moterys piktnaudžiauja šokoladais ir bandelėmis, taigi vaikutis irgi tuo maitinasi. Tuomet vaikui užprogramuojamas nutukimas nuo pat gyvybės vystymosi pradžios.

Paulius Tumosa | lrytas.lt 2013.04.03 (foto "Lietuvos Ryto")

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą