Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

"ŽVAIGŽDŽIŲ DIETA": IŠSIVALĘS ORGANIZMĄ EDVARDAS ŽIČKUS ATSIKRATĖ 12 KG

Jau daugiau nei 15 metų Edvardas Žičkus sukasi televizijoje. Žurnalistas, sėkmingų TV laidų ir projektų prodiuseris bei vedėjas į sostinę laimės ieškoti atvyko iš Saulės miesto Šiaulių. Tuomet kišenėje jis teturėjo 80 litų ir nė vieno draugo Vilniuje, kuris galėtų parūpinti jam gerai apmokamą darbą. Pamatus E. Žičkus turėjo pasistatyti pats. Ir jam tai, regis, kuo puikiausiai pavyko.

Būdamas vos 14 metų jis jau vedė moksleiviams skirtą laidą. 16-os vaikinukas dirbo Šiaulių TV operatoriumi, vėliau – žinių korespondentu ir vedėju. Štai vieną dieną Edvardas sumąstė pasisiūlyti tapti LTV korespondentu Šiaulių krašte. Ir jam tai pavyko! O dabar jis – sėkmingiausių TV laidų ir projektų Lietuvoje prodiuseris bei vedėjas.

E. Žičkus pirmųjų „dietų“ nenoriai pradėjo laikytis turbūt dar vaikystėje. Tai buvo nepritekliaus dieta. „Mano tėvai nesivartė piniguose. Kartais, ilgai negaudami algos, išėję į darbą, mums su broliu jie palikdavo vieną virtą kiaušinį ir kelias riekutes duonos“, – nelengvą vaikystę prisimena E. Žičkus.

Vėliau jis išbandė gal penkias skirtingas dietas. Tačiau tik viena jų buvo sėkminga. „Kažkodėl visiems atrodo, kad žmones iš to mažo ekraniuko padidina, sumažina, pagražina su fotošopu, tačiau taip tikrai nėra. Aš ir daugelis mano kolegų, nesvarbu ką jie viešai pasakytų, pavyzdžiui, jog turi gerus genus ir gali valgyti kiek nori ir ką nori, yra perėjęs vienokią ar kitokią dietą“, – tvirtina Edvardas Žičkus.

„Kai mes žiūrime į veidrodį, matome šiokį tokį melą. Matome, kad kažkas negerai, bet nuolat ieškome priežasčių, kodėl atrodome būtent taip. Televizijos pasaulyje kamera kiekvienam prideda papildomus penkis kilogramus. Nė vienas nenorime atrodyti taip, apie kurį būtų sakoma „Čia gi tas – sveikai įmitęs“. Apie mane būtent taip ir kalbėdavo žmonės. Mes visi puikiai žinome, kad „apvalus“, „sveikai įmitęs“ – tai antsvorį turinčio žmogaus sinonimai“, – tuometines nuoskaudas dabar atskleidžia žurnalistas. Galbūt tai buvo pradžia. Juk daugelis žmonių savo blogąsias savybes bando keisti būtent išgirdę replikas apie tai kaip jie atrodo.

TV žurnalistas, pabuvęs svečiuose pas latvių dainininkę Laimą Vaikulę, pradėjo laikytis garsiosios jos „9 dienų“ dietos. Pirmas tris dienas – vien ant garų virti ryžiai be jokių prieskonių, net druskos. Kitas tris dienas – tik obuoliai. Galiausiai likusias tris valgai tik vandenyje virtą vištos krūtinėlę. Taip pat – be jokių prieskonių. „Aš labiausiai laukiau tų trijų paskutinių dienų. Bet vištieną valgai kaip popierių, užsigeri vandeniu. Tu jauti, kad tau viskas užstrigę, bet esi žiauriai alkanas“, – prisimena E. Žičkus.

Per devynias dienas žurnalistas ir prodiuseris numetė keturis kilogramus. Tačiau jis prisimena ir blogąsias šios dietos pasekmes – organizmas išvargsta, dingsta gera nuotaika, energija, daraisi mieguistas. „Savijauta baisi. Visai neturi jėgų, esi irzlus. Per kitas tris dienas numesti kilogramai grįžta su „draugais““, – sako Edvardas. „Po šios dietos pradedi mąstyti, kad esi laimingas toks, koks esi. Dieta nutraukiama ir antsvoris grįžta. Per daug sunku laikytis šios dietos“.

„Mano dietologė mano, kad žmonės, kurie sako, jog gero žmogaus turi būti daug, meluoja patys sau. Ir aš jai pritariu. Tai – savotiška gynyba, pasiteisinimas. Aš tikrai nesu už tai, kad visi atrodytume kaip „pakabos“, ir manau, kad ekrano žmonės, taip atrodantys, rodo blogą pavyzdį juos dievinančiam jaunimui. Kai kurios mūsų TV laidų vedėjos yra liguistai perkarusios“, – mano E. Žičkus.

TV prodiuseris išbandė ir grikių dietą. Tai – 10 dienų vien vandenyje virti grikiai be jokių prieskonių. Ši dieta taip pat nebuvo tarp vyro favoritų. E. Žičkus tikina, kad kiekvieną kartą pradėjus laikytis dietos, pradedi ir mąstyti kitaip. Jis tikina: „Kaskart, kai pradedi laikytis dietos, tau ima atrodyti, jog pradėsi sveikai gyventi, sportuoti, tačiau taip nėra. Pastaruosius ketverius metus mano piniginėje yra sporto klubo abonementas, tačiau, kai paklausia, kiek aš ten kartų lankiausi, pradedu skaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

„Pirmiausia gyvenimas turi susitvarkyti tavo galvoje. Tada nebepulsi naktį prie puodų, ieškodamas maisto. Aš pats esu lankęs ir jogą, ir sporto klubą, ir baseiną, asmenines treniruotes, bet svoris visada svyruodavo. Man didysis perversmas atėjo tuomet, kai matydavau save TV ekrane ir galvodavau, kad atrodau nekaip“, – atvirauja žurnalistas.

Tačiau net ir tada jis ieškodavo pasiteisinimų. „Kaltindavau stilistes, kad jos parinko ne tą dydį ar spalvą, visažistę, kuri blogai nugrimavo, ne taip sušukavo. Net operatorių, kuris per arti pritraukė mano veidą. Galiausiai pradėjau laikytis savo dietologės patarimų. Numesdavau 6 kg, išvykdavau svetur, linksmindavausi, o ištirpę kilogramai grįždavo su kaupu. Ir taip nuolat kartodavosi. Reikėjo keisti mąstyseną“.

E. Žičkaus dietologė prieš TV kameras pasakė nemalonią jam repliką: „Esi jaunas, išvaizdus vyrukas, tačiau žiūrint į tave, tu man atrodai kažkoks papurtęs“. Nejuokais TV vedėjas supyko. „Paklausus, kiek aš priaugau per žiemą, pasakiau, kad šešis kilogramus. Tuomet ji liepė svertis ant svarstyklių. Pamačiau šokiruojančius skaičius – priaugau net dvylika kilogramų! Tai mane privertė sunerimti“, – ekstremalių pokyčių pradžią dėstė E. Žičkus.

Dietologė E. Žičkui patarė išsivalyti organizmą, pradėti sportuoti, derinti maistą, valgyti tris kartus per dieną su dviem užkandžiavimais. Pusvalandį prieš valgymą ji patarė išgerti stiklinę vandens. Taip pat per dieną išgerti bent 2 litrus vandens, jokių užkandžiavimų prieš maistą. Valgant maistą draudė užsigerti skysčiais, kaip kad daugelis esame įpratę. Gerti galima praėjus pusvalandžiui. Pradedamas valgyti skrandis gaminasi skrandžio sultis, o geriant jos atskiedžiamos ir virškinimo procesas vyksta daug ilgiau. „Išgėrus stiklinę vandens pusvalandį prieš valgymą tu pajunti tikrąjį alkį“, – tvirtina E. Žičkus.

Ši mitybos programa padėjo Edvardui Žičkui numesti 12 kg. Ir dabar jis žiūri, ką valgo, sportuoja. „Gyvenu netoli gražaus miško, todėl dažnai atsikeliu 30 min. anksčiau pabėgioti. Visada turime žiūrėti ką valgome – juk ir į mašiną nepili dyzelio, jei pas tave naujas prabangus džipas. Aš nesu šiukšlių kibiras. Bet nereiškia, kad niekada nevalgau picos ar mamos nuostabiųjų balandėlių“.

„Šios mitybos principas yra toks, kad tu negalėsi valgyti vienų ar kitų maisto produktų. Mano atveju – pieno produktų, nes mano organizmas jų tiesiog netoleruoja. Tai paaiškėja atlikus maisto netoleravimo testą“. Nei sūrio, nei ledų. Tačiau Edvardas Žičkus yra tikras medaus mėgėjas. Medus jam gardžiausias saldumynas. Beje, medų jis naudoja ir kepant savo ypatingąją antį.

Einant į parduotuvę, Edvardas atidžiai renkasi, ką valgys. Daugelį produktų jis iškeitė į sveikesnius. Renkantis makaronus jis į pirkinių krepšį nekrauna paprastų miltinių makaronų. Renkasi sveikesnius ryžių miltų makaronus. „Šių makaronų skonis yra daug puikesnis. Nevalgau kiaulienos ar jautienos, vietoj jų renkuosi sojų mėsą, kuri, beje, ir daug pigesnė už įprastą mėsą. Bet dievinu paukštieną, kurią stengiuosi pirkti šviežią iš ūkininkų. Labai mėgstu gaminti maistą, gal todėl, jog mano mama dirbo viename Šiaulių restorane ir iki šiol grįžus namo lepina gardžiausiu maistu“, – šypsosi E. Žičkus.

Tačiau jis nėra liguistas sveiko maisto propaguotojas. „Vieną kartą per savaitę galiu papiktnaudžiauti maistu. Tiesiog pavalgius cepelinų, keptos duonos, išgėrus bokalą alaus, kitą dieną aš geriu tik vandenį su citrina. Kad organizmas atsigautų“.

Šiuo metu E. Žičkus valgo išties daug. Tačiau maistą jis derina, nevalgo vadinamojo nesveiko maisto. Svarbiausia, – kaip jis sako, – daug judėti. Pusryčiams Edvardas renkasi  avinžirnių košę su žolėmis – krapais, petražolėmis, kapotu baziliku. Avinžirnius jis užpliko verdančiu vandeniu, paverda. Vėliau palaiko parą, o tada verda košę. Prodiuseris itin didelis sriubų mėgėjas, ypač japoniškų.

E. Žičkus yra susidūręs ir su „Bado“ dieta. „Dešimt dienų badavau. Gėriau tik vandenį su citrina. Ši dieta pati sunkiausia. Pasibaigus dietai negalima iškart pulti valgyti viską kas papuola. Turi būti ir „išėjimas“ iš dietos“, – sunkiąją dietą pasakoja vyras.

Edvardas labai mėgsta Izraelio virtuvę. Labiausiai grilyje keptą paukštieną: „Net neįsivaizdavau, kad jie taip skaniai moka paruošti keptą baklažaną ir keptą paukščiuką. Visada galvojau, Argentina yra lyderiai šioje virtuvėje. Izraeliečiai naudoja labai daug žolių, natūralius marinatus“.

„Labai mėgstu daržoves ir vaisius. Niekada nemėgau saldumynų. Darželyje smagiausia buvo, kai atsinešus tortą, aš suvalgydavau tik dirbtinę vyšnaitę ant jo viršaus. Torto aš net nevalgydavau“.

 „Didžiausia bėda yra ta, kad žmonės, kamuojami antsvorio, į save netiesiogiai žiūri kaip į šiukšlių kibirą. Jie galvoja, kad niekas nebepadės ir numoja ranka. Apima siaubas išvydus, kaip parduotuvėje antsvorį turintys žmonės renkasi maistą. Jie griebia viską – jau pagamintas mišraines su daugybę majonezo, karbonadus kiaušinio plakinyje, riebias dešras, tortukus. Galbūt jie nori numesti svorį, bet nesistengia ir nenori rasti būdų kaip. Niekam nėra lengva mesti svorį. Laikantis dietos suaštrėja kiti žmogaus pojūčiai, pavyzdžiui, kvapai. Todėl labai sunku praeiti pro kepinių skyrių. Bet turi būti stiprus. Jei turi tikslą, pradžioje visada bus sunku“.

„O didžiausia klaida – tarp gražios figūros ir dietos dėti lygybės ženklą. Gražus kūnas lygu savęs mylėjimui. Duok organizmui krūvio – porą kartų pasportuok ar išeik pasivaikščioti, paplaukiok. Derink maistą, žiūrėk ką valgai. Ir pavyks!“.

„Maistas, miegas, seksas – didieji gyvenimo malonumai“, – galiausiai sako Edvardas Žičkus. „Kur keliauju stengiuosi aplankyti geriausius restoranus, pabendrauti su šefais. Man maistas gyvenime labai svarbu. Laimei, išmokau atsirinkti kas yra gera, o kas – ne“.

Skaitytojams E. Žičkus rekomenduoja šį receptą:

Paimame antį, gerai ją nuplauname. Apliejame ją baltu sausu putojančiu vynu. Ištriname druskos, į indą pridedame pomidorų, pipirų, grūsto česnako, balzamiko acto, trintos imbiero šaknies ir šviežiai spaustos citrinos šaknies bei išspaustos apelsino puselės mišiniu. Užtempiame visa tai maistine plėvele ir paliekame mažiausiai parai. Laikant dvi paras bus tik skaniau.

Porą kartų per parą su švirkštais įšvirkščiame daugiau putojančio vyno į anties raumenis. Atėjus laikui kepti įkaitiname orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros ir kepame kepimo maiše apie pusę valandos. Vėliau kepsime dar dvi valandas, bet 80 laipsnių temperatūroje.

Tuo metu troškiname kopūstus. Į kopūstus įpilame šlakelį aliejaus, vandens. Kopūstams suminkštėjus užpilame 100 gramų raudonojo vyno, apibarstome kmynais. Išsitroškinus, likus valandai iki anties kepimo pabaigos, sukišame kopūstus į anties vidų.

Nepamirškite, kad kepant antį, reikia nuolat ją apipilti jos sultimis. 20 min. prieš baigiant kepti antį ištepame medumi. Medus karamelizuojasi ir tampa traškia plutele. Medumi tepame abi paukštienos puses.

- Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

- Madonna. Žaviuosi ja. Galiu drąsiai teigti, kad tai žmogus, su kuriuo labiausiai norėčiau papietauti.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras

Išbandęs savo kailiu Edvardas įsitikino, kad dietos neveikia. Dietos procese žmogus sukelia savo kūnui stresinę situaciją - bado režimą. Po bado dienų atkeliauja rajumas. Viskas grįžta su kaupu. Atrodo nekalta dieta, bet pridaro daug problemų. Vėliau susiimti tampa vis sunkiau.

Svarbu prieš pradedant valgyti išgerti vandens. Dažnai painiojame troškulį su alkiu. Atkreipkite dėmesį, kartais norisi kažko gaivaus, kartais vaisių. Tai aiškiausias troškulio signalas. Jeigu atsigėrę vandens vis tiek norime valgyti, privalu sėsti prie stalo.

Kadangi įprastai naudojami kviečių miltų makaronai nėra geras produktas, kuris turi gliuteno, Edvardas rekomenduoja tradicinius makaronus pakeisti ryžių makaronais. Be to, jie daug lengviau ir greičiau paruošiami nei įprasti. Tereikia užplikyti verdančiu vandeniu ir palaikyti, kol išbrinks. Sveiko maisto parduotuvėse galima rasti rudų ar nelukštentų ryžių makaronų. Jų spalvos suteiks patiekalams išskirtinumo įspūdį ir naujų skonių.


Paulius Tumosa | lrytas.lt 2013.04.22 (foto: "Lietuvos Ryto")

2013 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis

VYTAUTAS ŠAPRANAUSKAS APIE DIETĄ IR MITYBOS ĮPROČIUS

Aktoriaus ir TV laidų vedėjo Vytauto Šapranausko, regis, yra visur. Tautos folkloro dalimi tapusios žvaigždės vedamos laidos jau daug metų muša televizijos laidų reitingų viršūnes, o spektakliai su juo patiria neregėtą anšlagą. „Esu pirmiau aktorius nei TV žvaigždė“, – sako V. Šapranauskas, dar vadinamas „Šapru“.

Vytautas tikina, kad kelerius pastaruosius metus nuolatinis populiarumas jį įpareigoja neapsileisti. „Reikia sportuoti, kad augtų raumenų masė, o mažėtų riebalų sluoksnis. Kai turiu laiko nueinu į sporto salę. Per penkerius pastaruosius metus mažiausiai esu svėręs 74 kg. Esu įgavęs ir kėglių formą. O „kėglį“ reikia numest, nes profesija tai įpareigoja“, – teigia aktorius.

„Manau, kiekvieno žmogaus organizmas yra linkęs kaupti riebalus po tam tikro amžiaus. Man tas amžius jau atėjęs. Todėl reikia prisižiūrėti. Bet nepasakyčiau, kad man yra sunku numesti svorį. Užtenka nepavalgyti kelių kartų, pagerti obuolių sulčių ir viskas atsistato. Kartais darau iškrovos dienas“.

V. Šapranauskas pasakoja, jog bandymų laikytis dietų buvo visada: „Bet visada tavo kūno poreikiai nugali dietą. Mano vienas pažįstamas sakė: „Reikia mažiau ėst – tai ir bus visa dieta“. Būtent „ėst“, nes kurie normaliai valgo tai ir nestorėja, o kurie ėda tampa storuliais“.

Vytauto dietos truko vos dvi dienas. Daugiau tiesiog neiškentė. Tuomet jis atsisakė kasdien valgyti mėsą. „Tačiau supratau, kad man reikia mėsos. Mes esame šiauriečiai, negalime daryti to ką daro pietiečiai. Nors Senegalo žmonės nuo bado ne lieknėja, o tinsta, pilvai auga... Aš dabar stengiuosi sveikai maitintis. Reikia jausti saiką. Bet kai maistas yra skanus negali susilaikyti. O reikia!“, – pridūrė TV laidų vedėjas.

„Jeigu žmogus storas, apsileidęs ir jo nekamuoja jokia liga, tai patarčiau mažiau kimšti. Kartą Amerikoje prie Niagaros krioklių mačiau kaip du storuliai su užpakaliais neprasilenkė pro tiltelį. Nereikia, kad taip nutiktų ir jums. Kiekvieno žmogaus galimybės yra neribotos. Reikia tik noro. Storuliams turbūt nesvarbu, kaip jie atrodo. Veidrodine liga tai pavadinčiau – veidrodis šiuo atveju reikalingas tik tam, kad matyti, ką ten reikia pasiimti, jog pasisiotum“.

„Stengiuosi nevalgyti kiaulienos. Vietoj kiaulienos valgau pistacijas, kurios naikina cholesterolį. O jei rimtai, tai renkuosi jautieną, paukštieną. Esu didelis jūros gėrybių fanas. Bet pas mus tos gėrybės nėra aukščiausios kokybės – viskas šaldyta, nežinia kaip paruošta. Jei upinė žuvis, tai ji turi būti nešaldyta, o jei jūrinė – gali būti ir šaldyta. Iš šaldytos upinės žuvies juk visos gerosios savybės dingsta. Dažnai nuvažiuoju į specializuotas žuvų parduotuves ir prisiperku mėnesiui žuvies, krevečių, midijų. Geras maistas turi būti greitai pagaminamas. Nes ilgai gaminant jis sugadinamas“.

„Su laiku mūsų lietuviška virtuvė labai pasikeitė. Vėdarus, kugelius, cepelinus labai mėgstu. Tačiau viskas priklauso nuo to, kur tu atsirandi ir kaip tai yra padaryta. Kavinėje tokių dalykų net nebandau. Apskritai, atėjus į kavinę ir pamačius, kad labai didelis meniu, neduok Dieve dar ir su nuotraukomis, tai jau yra blogas ženklas. Reiškias viskas yra pagaminta iš anksčiau, užšaldyta ir tik pašildoma kažkam užsisakius. Kuo mažesnis meniu – tuo šviežesni produktai“, – pastebi V. Šapranauskas.

Pusryčiams Vytautas renkasi kavą ir cigaretę. Kaip daugelis, kukurūzų dribsnių su pienu ryte jis nevalgo. „Šiaip kukurūzų dribsnius mėgstu, tačiau juos valgau vienus. Organizmas pats turi pasakyti, ko tau reikia. Jei pamatau gražiai atrodančią silkę, aš galiu ją ir pasirinkti ryto užkandai. O kiaušinienė su šonine, pomidorais, dešrelės ir visi kiti angliško tipo pusryčiai – ne man. Turbūt nieko nėra baisiau valgyti tai. Akys turi pasakyti, ko tu nori. Tačiau jos visada nori daugiau, nei skrandis gali sutalpinti. Tiesiog reikia prisiminti, kad mūsų skrandžiai vos dviejų kumščių dydžio“.

„Pietūs dažniausiai būna vakare. Tačiau nesu mėgėjas ilgai miegoti. Anksti reikia keltis tik dėl to, kad reikia eit dirbti. Tačiau dėl daug darbo nėra kada normaliai prisėsti ir pavalgyti. Aš neturiu nustatyto dienos režimo. Aš kaip liūtas – darai, darai kažką ir pagalvoji „Jau reikėtų kažką suvalgyt“. Tai ir nugriebiu kokį „grobį“. Tada užvažiuoji į kokią degalinę ir nusiperki kokį greitai paruošiamą produktą. Ypač vasaromis tokia būna mano mityba. Mėgstu gaminti, bet pastaruoju metu nėra tam laiko“.

„Nesveika mityba yra viskas, ką mes valgome. Tačiau labai smagu nuvažiuoti į greitojo maisto restoraną ir nusipirkti mėsainį bei užsigerti kola. Labai mėgstu kolą. Ji man kaip „Kurmis“ veikia kanalizacijos sistemą. Kai persivalgai kola labai gerai – ji padeda virškinimui“.

„Labiausiai stebiuosi kaip moterys elgiasi – ateina konkreti valanda ir jos tuoj bėga kažką suvalgyti. Aš neturiu konkretaus laiko valgyti“.

Vakarais Vytautas mėgsta pasmaguriauti. Aktorius sako, kad jis yra didelis saldumynų mėgėjas. „Skaniausia man vakare sukrimsti „Mars“ batonėlį ar „Mars“ ledų. Tai – fantastika! Mėgstu šokoladą. Žinau, kad juodas yra geriau, bet man labiau patinka pieniškas. O pieno produktų stengiuosi nevartoti. Nors kefyras, airanas ir pasukos man patinka. Sūris irgi priklauso koks. Vietoj fermentinio rinkčiausi Gorgonzola sūrį. O kietą sūrį gali užtarkuoti ant salotų ar ant bent ko – kietas sūris tinka viskam pagardinti. Dažnai vakare daug prisivalgau. Žiūriu į gamtą – juk žvėrys prisivalgę neina bėgioti – jie eina miegot. Taip ir aš... Žinoma, persiėst nereikia. Tada naktį kamuos košmarai. Visi tie, kurie sako, jog naktį nereikia valgyti, tegul man įrodo, kodėl tada šaldytuve yra šviesa“, – šypsosi aktorius.

V. Šapranauskas teigia, jog nesvarbu ką valgai, svarbu kaip valgai. Bet jam nepatinka, kai iš maisto yra daromas menas. Jis sako: „Suprantu, yra tų restoranų, kur labai prestižiškai viskas pateikiama, porcijos labai mažytės, šakučių ir šaukštų po penkis. Tau atneša didelėje lėkštėje mažą kąsniuką, tu paragauji jį – labai skanu, bet aš noriu dar! Svarbiausia – kainos ir kokybės santykis. Jei yra geras maistas, tai tau nėra jokios prasmės ar prie lėkštės tau bus atnešta dvylika peilių ir dvylika šakučių ar vienas peilis ir viena šakutė“.

 
SKAITYTOJAMS REKOMENDUOČIAU ŠĮ RECEPTĄ:

Žalias, šviežias tunas su šviežiom pomidorų sultimis.
Tuną apibarstyt jūros druska, pipirais, avietėmis ir užpilti sultimis. Viską galima valgyti iš karto, nereikia nei kepti.

SU KOKIA PASAULIO ĮŽYMYBE LABIAUSIAI NORĖTUMĖT PAPIETAUTI?

Yra keletas žmonių, kurie man patinka. Bet tai nereiškia, kad aš turiu teisę su jais pietauti. Žaviuosi Robert De Niro vaidyba. Gal ir būtų smagu su juo papietauti.

Paulius Tumosa (interviu nespėjo pasirodyti spaudoje)

2013 m. balandžio 17 d., trečiadienis

"ŽVAIGŽDŽIŲ DIETA": PROBLEMŲ SU ANTSVORIU TURĖJUSI VAIDA GENYTĖ ATSIKRATĖ NEREIKALINGŲ KILOGRAMŲ

Dainininkė Vaida Genytė muzikuoti pradėjo dar vaikystėje. Jos mama, kuri buvo muzikos pedagogė ir chorvedė, Vaidą pradėjo mokyti dainuoti nuo mažų dienų. Būdama penkerių V. Genytė vaikų dainų konkurse „Dainų dainelė“ atliko kūrinį „Čiunga Čianga“. Su šia daina ji tapo žiūrovų prizininke ir laureate. O po kelerių metų, 1982 m., „Dainų dainelėje“ mergaitės atlikta daina „Sparnuotosios sūpynės“ tapo tikru hitu. Ši daina jai taip pat pelnė „Dainų dainelės“ laureatės vardą.

Vėliau Vaida pradėjo dainuoti kaip solo atlikėja. 1998 m. atlikėja dalyvavo „POP Art“ festivalyje. Taip pat ji vadovavo vaikų chorui „Verdenė“, nuolat dirbo muzikos pedagoge.

V. Genytė vis dažniau pradėjo rodytis viešumoje. Nuo 2005 m. Vaida dalyvauja TV projektuose, veda koncertus, ilgą laiką vedė Lietuvos televizijos konkursą „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“.

Prie pokyčių pripratusi Vaida net tris kartus dalyvavo TV muzikiniuose projektuose: „Žvaigždžių duetai 2“ su dainininku Alanu Chošnau laimėjo 2 vietą, „Žvaigždžių duetai 4“ su Kastyčiu Barisu pasiekė pusfinalį, o „Triumfo arkoje“ savo balsu ji pakerėjo didžiąją dalį TV žiūrovų. Be to, kartu su šokėju Sauliumi Skambinu ji šoko populiariame TV šokių projekte „Šok su manim“. Šiemet Vaida yra generolė T3 projekte „Chorų karai“.

Vaida kaip sopranas koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Ji dalyvavo Italijoje vykusiame tarptautiniame muzikos festivalyje „Canzoni del Mondo“ ir laimėjo 2 vietą. Dainininkė yra sukūrusi vaidmenis ir miuzikluose „Paryžiaus katedra“, „Žmogus iš La Mančos“, „Tadas Blinda“, „Ugnies medžioklė su varovais“.

Regis, Vaidos yra visur. Tačiau, kaip pati ji teigia, jai labai svarbu atrodyti tinkamai nuolat dalyvaujant TV projektuose, koncertuose ir festivaliuose. Nuolat turėjusi problemų su antsvoriu, Vaida prieš kelerius metus kardinaliai pakeitė savo mitybą, laikėsi kelių dietų ir pasiekė taip trokštamų rezultatų.

Pagal savo ūgį Vaida visada svėrė per daug. 160 cm mergina svėrė 68 kg. Kaip tikina pati atlikėja, ji turėjo sverti penkiolika kilogramų mažiau. Bet tai buvo sunku pasiekti, nes Vaidai laikytis griežtų dietų yra labai sunku ir net nepakeliama. Ji sako: „Man neišeina laikytis tokios dietos, kurioje būtų griežtai viskas normuojama, pavyzdžiui, ryte – obuolys, vakarienei – 100 gramų žuvies. Kartą bandžiau laikytis sriubos dietos. Valgiau tik kopūstų, salierų, pomidorų sriubą. Per savaitę turėjau numesti 5 kg. Tačiau ji man netiko ir nepatiko. Iškenčiau vos vieną dieną.“

„Man labai sunku, kai yra apribojimai. Todėl, kai nusprendžiau mesti svorį, aš sugalvojau savo pačios dietą. Ir kuri puikiai pavyko! Šią dietą prisitaikiau prie savo gyvenimo būdo, organizmo, dvasinės būsenos. Tai dieta, kurios metu nereikia atsisakyti ir šokolado plytelės ar torto gabaliuko.“

Vaida kruopščiai pradėjo skaičiuoti kalorijas. Iš pradžių tai buvo „šiurkšti“ dieta – pirmomis dienomis valgė marinuotus agurkus, pomidorus, gėrė daržovių sultis. „Marinato skonis man padėdavo numalšinti alkį. Nebuvau visada soti, bet buvau pamaloninta tuo, ką aš mėgstu – nereikėdavo rytais valgyti varškės, o galėjai sukrimsti marinuotą agurkėlį, kuris man yra skanu.“

Toks etapas tęsėsi apie keturias dienas. Vėliau į tokį racioną V. Genytė įtraukė pistacijas – jų sūrumas taip pat padeda numalšinti alkį.

„Mėsos nevalgiau du mėnesius. Ir to torto gabaliuko norėjosi didelio, o ne mažyčio. Tai yra sunku, turi psichologiškai nusiteikti tokiai dietai, nes bus sunku. Reikia valios. Turi turėti tikslą. Iš pradžių labai sunku dėl to, kad nematai pokyčio. Vos pradėjus laikytis dietos kūnas greitai nesikeičia. Per mėnesį numečiau 10 kg, tačiau mano kolegos didelio pokyčio nepamatė. Na, sakė, kad šiek tiek sulieknėjau. Tada supratau, kad reikia mesti antsvorį toliau. Atsiranda azartas, kuris kai kuriems gali baigtis anoreksija. Man taip neatsitiko, nes laiku sustojau.“

„Kai pradedi matyti pokyčius, gražėjantį savo kūną, kai kiti pradeda tave girti, tuomet dietos laikytis pasidaro labai lengva. Mano tikslas buvo numesti iki 50 kg, tačiau numečiau dar daugiau. Svėriau 47 kg. Dieta pasidarė gyvenimo būdu, pradėjau mažiau valgyti. Iš pradžių per parą suvartodavau 400 kalorijų. Suaugusiai moteriai reikia apie 2000 kalorijų. Tai galima pavadinti badu. Vėliau palaipsniui didinau suvartojamų kalorijų kiekį“, – prisimena Vaida.

Dar vėliau į jos racioną grįžo duona, makaronai ir panašūs produktai. Nors ir dabar Vaida nemėgsta miltinių patiekalų ir jų vengia. Picų, bandelių ir kitų panašių maisto produktų ji valgo labai retai.

„Per tris mėnesius numečiau apie 20 kg. Mėnesį nedidinau kalorijų – suvartodavau tik 400 kalorijų. Nevalgiau mėsos, duonos, kitų miltinių patiekalų. Tik daržoves. Per pirmą mėnesį numečiau 10 kg.
Numetus svorį po metų pastojau. Priaugau apie 18 kg, tačiau pagimdžius vaiką iškart nukrito apie 6 kg, o po dviejų mėnesių dietų ir sporto aš numečiau likusį antsvorį, kuris atsirado dėl nėštumo“, – tikina Vaida.

Visą laiką laikantis dietos dainininkė aktyviai lankė baseiną. Keturis kartus per savaitę jame plaukiodavo apie valandą. „Baseinas yra labai geras pagalbininkas tiems, kurie laikosi dietos. Ir tai nesudėtinga – tu nepervargsti, nesuprakaituoji, kaip būtų treniruoklių salėje. Be to, plaukiojant dirba visi raumenys. Ir dabar lankau baseiną, tačiau jau ne taip aktyviai“, – sako ji.

„Iš apvalios moteriškės tapau liekna panele. Daug kas net klausė, ar man ne vėžys. Kai žmonės kasdien pastebi, kad tu gražėji, pagiria, tuomet tai dar labiau paskatina.“

„Aš save išgelbėjau nuo griežtų valandų, kai reikia valgyti tik nustatytomis valandomis. Taip pat džiaugiuosi, kad mano sugalvotoje dietoje nebuvo man nepatinkančių maisto produktų, galėjau valgyti ir šokoladą. Nors pirmus du mėnesius reikėjo atsisakyti mėsos patiekalų. Tačiau buvo verta. Bet tai sunku. Žmonės, kurie nori numesti 10 kg per metus, tai nėra didelė kančia, bet, kurie nori numesti apie 20 kg per tris mėnesius, tai jau reikia didelės ištvermės“, – pasakoja Vaida.

Soprano balso savininkei maistas yra vienas iš gyvenimo malonumų. „Tai – aistra. Visą gyvenimą turi kovoti su maistu. Vieni žino ribą, kiti – ne. Tie, kurie valgo per daug, matyt, jaučiasi laimingi. Tačiau, manau, kad tik tuo metu. O kai pamato savo pilvą prieš veidrodį, tikiu, kad daugelis nusivilia savimi. Jie jaučiasi pavargę, daug prakaituoja, kai karšta, neįlenda į mėgstamus drabužius. Bet laikytis dietos yra sunku. Aš storulių nesmerkiu.“ 

Dabar Vaida pusryčių paprastai nevalgo. Ji sako, kad tiesiog rytais nejaučia alkio. „Pradedu nuo pietų. Nėra ir laiko, kad konkrečiu laiku pradėčiau valgyti. Man tai per sudėtinga, kad atėjus tam tikrai valandai bėgčiau valgyti. Valgau tik tada, kada noriu. Jei 21 val. noriu valgyti, tai aš ir valgau. Bet žinau, kad tokiu metu karbonado negaliu sau leisti, todėl pasipjaustau vytinto kumpio, pelėsinio sūrio ar marinuoto agurkėlio. Man norisi užkandos, kuri nepripildytų mano skrandžio, bet maloniai nuteiktų gomurį.“

„Alyvuogės vakarais padeda malšinti alkį. Aš pati esu pelėda, ilgai vakaroju, jei ryte nereikia anksti keltis. Kartais einu miegot 2-3 val. nakties. Todėl kartais į šaldytuvą lendu ir 1 val. nakties. Žinoma, nepradedu ruošti troškinių, kepti mėsos ar virti cepelinų. Tačiau lengva užkanda dažnai mėgaujuosi ir naktį.“

Po dietos Vaida atidžiau pradėjo rinktis, ką valgyti. Be galo ji mėgsta vištienos krūtinėlę, kalakutieną ar veršieną. „Nemėgstu miltinių patiekalų – blynų, picų ir kitų, net makaronų, kruopų. Negeriu pieno, bet mielai renkuosi kefyrą. Tokie patiekalai nėra naudingi, kam jais užkimšti skrandį? Man netinka tas variantas, kad pavalgytum tik užkemšant skrandį, man svarbu skonis. Iš miltinių mėgstu gal tik tortus, pyragus. Bet ir tai būna retai, nes nesu iš tų žmonių, kurie mėgsta saldumynus. Tačiau kartais jų norisi. O kai labai jų norisi geriau renkuosi gliukozę. Mano namuose jos visada yra. Be to, ji suteikia daugiau energijos. Mėgstu daržoves, ypač bulves, vaisius“, – apie savo maisto racioną pasakoja V. Genytė.

Vis dėlto, Vaida pripažįsta, kad lietuviškos virtuvės patiekalai yra labai sunkus ir kaloringas maistas. „Dažnai nevalgau lietuviškų patiekalų. Po cepelinų, kugelio aš prastai jaučiuosi, viskas ilgai virškinasi, turiu daug gerti mineralinio vandens ar net vaistų. Mano organizmas sunkiai priima tokį maistą. Žinau puikų būdą, kaip neišimti iš raciono lietuviškų patiekalų – juos reikia valgyti kompanijoje. Kartą su keliomis kolegėmis nusipirkome tik vieną porciją cepelinų ir visos aštuonios suvalgėme du cepelinus. Buvome pamalonintos ir nepersivalgiusios.“

„Mėgstu sušius, keptą vištą ir rūkytą karpį. Su malonumu valgau grybus, labiausiai kazlėkus. Bet valgau tik tėvo rinktus ir paruoštus grybus. Niekada neperku grybų turguje ar parduotuvėje, niekada jų nekepu pati, nes nelabai pasitikiu savo jėgomis, bijau, kad iki galo jų neišvirsiu. O tai gali baigtis apsinuodijimu.“

„Žaviuosi kinų, italų virtuve. Indų maistas man per aštrus. Tik buvo labai įdomu, kaip jie ruošia mėsą. Indai taip sugeba išmarinuoti mėsą, kad valgai ir nesupranti, kokią mėsą tu valgai. Ji tampa minkšta – tiesiog burnoje tirpsta.“

„Nesu mėgėja ruošti valgį. Jei gaminu maistą, tai stengiuosi kuo greičiau tai atlikti ir bėgti iš virtuvės. Ypač sunku, kai matai puodą gardaus maisto ir tuomet nori jo kuo daugiau. O taip ir prasideda antsvoris“, – tikina Vaida.

Skaitytojams V. Genytė rekomenduoja šį receptą:

Išvalome karpio vidų, į vidų pripilame riebaus kiaušinio skonio majonezo, užbarstome druska, pipirais, žuvies prieskoniais, gerai įtriname česnakais. Galvą palikime, nes mažiau išdžiūsta pati žuvis. Suvyniojame karpį į kepimo foliją ir 200 laipsnių temperatūroje kepame apie 50 min. Geriausia valgyti šaltą, nes būna skanesnis. Skonis tampa kaip rūkytos ir keptos žuvies.

 - Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti papietauti?

– Sarah Brightman, Andrea Bocelli. Žaviuosi jų dainomis. Stebiu jų kūrybą. Ir pati nemažai dainuoju iš jų repertuaro.

Mitybos specialistės Vaidos Samsonaitės komentaras:

Scena ir atsakomybė prieš žiūrovus Vaidai Genytei padeda išlaikyti liekną figūrą. Ji kardinaliai pakeitė savo mitybos įpročius, dabar yra susidariusi tinkamą mitybos modelį. Jeigu nesiseka laikytis griežtų dietų, jų laikytis ir nereikia. Kiekvienam savo. Tereikia atidžiai ieškoti sau tinkamo būdo išlaikyti lieknumą.

Auksinis dainininkės patarimas - maistą dalintis su draugais. Juk visi žinome posakį: pusryčius suvalgyk pats, pietus dalinkis su draugu, o vakarienę atiduok priešui. Visi turime draugų ir priešų, taigi galime lengvai pasinaudoti šiuo patarimu, kad turėtume dailesnes kūno linijas.

Sunkius lietuviškus patiekalus gali įveikti ne kiekvienas. Tai daug organizmo energijos reikalaujantis maistas. Moterims, kurios prižiūri savo kūną, reikėtų rinktis mažą kiekį paragavimui, kuris numalšintų psichologinį alkį.

Ypač geras patarimas mėgėjams daug pavalgyti yra neprisigaminti daug maisto. Kaip pati Vaida sako, kai matai didelį puodą maisto, jo norisi daugiau nei įprastai. Tinkama būtų pasigaminti dviem arba tik vienai dienai. Net ir ajurvedos medicinoje minima, kad pastovėjęs maistas yra nuodas, reikia valgyti ką tik pagamintą.

Paulius Tumosa | 2013.04.16 Lrytas.lt (foto: "Lietuvos Ryto")

2013 m. balandžio 11 d., ketvirtadienis

ŽVAIGŽDŽIŲ DIETA: POVILAS MEŠKĖLA GĖRĖ TIK VANDENĮ SU CITRINA

Povilas Meškėla – vienas iš nedaugelio Lietuvos atgimimo atlikėjų. Iki 1990 m. P. Meškėla buvo grupės „Katedra“ vokalistas, o atgavus Lietuvos nepriklausomybę, jis kartu su Romu Rainiu, Neglendu Peciulka ir Rolandu Buidovu įkūrė naują roko grupę „Rojaus tūzai“, kuri po dešimties metų buvo pripažinta geriausia roko grupe šalyje.

Daugelyje TV projektų dalyvavęs Povilas prisimena, kad atėjus nepriklausomybei, maištaujantys muzikantai, koks buvo ir jis, buvo labai reikalingi. „Mūsų nebuvo galima nupirkti už jokius pinigus. Turėjau gerų pasiūlymų iš Rusijos prodiuserių, bet jei būčiau juos priėmęs, man būtų gėda prieš save. Tai buvo tarsi pareiga atgimstančiai nepriklausomai Lietuvai“, – sako dainininkas.

Po to, apie 1993-1995 m., Lietuvos muzikiniame gyvenime prasidėjo permainos – beveik visa pramoginė lietuviška muzika grįžo prie savo rusiško pigaus popso užkrėstų ištakų. P. Meškėla turi galvoje ne tik „Pop centro“ imperiją: „Drąsiai galiu pasakyti, kad ir šiandien tokio mėšlo yra štabeliuojama daug. Bet tai susiję ne su visais, buvo ir grupių, kurios kūrė ir nesivaikė pigaus populiarumo.

„Buvo „kaunietiška“ publika. Tai – visokios „čestuškinės“ grupės. Man tokia muzika yra visiškai neįdomi, buka ir kvaila, bet tos grupės pakankamai greitai išnyko, kaip ledas ant karšto asfalto. Buvo „vilnietiška“ publika, kuri – įdomesnė ir pozityvesnė. Šie žmonės žiūrėjo labiau į muzikos kokybę ir prasmę. Ir kas mane džiugina – kad laikas parodė, kas turi išliekamąją vertę“, – pasakoja rokeris.

„Žinoma, yra alternatyvi muzika, kurioje sukasi labai daug jaunų talentingų žmonių, bet atvirai – aš juos širdyje labai draugiškai užjaučiu. Lietuva maža, mūsų yra nedaug. Mes privalome išlikti savimi. Bet yra veikėjų, kurie savo muzika jauniems žmonėms plauna smegenis.“

Povilas daug bendrauja su vaikais. Jis juos moko dainuoti. „Man tai tikra atgaiva. Turiu daug gerų mokinių. Yra labai daug jaunų žmonių, kurie domisi tuo, ką daro. Ir galimybės kitos. Informacijos tobulėjimui - beribis laukas. Tik norėk. Manau, kad po tam tikro laiko, jei tavo viduje yra motoriukas, tu vis tiek padarysi kažką gero ir naudingo. Ir aš tuo tikiu. Svarbiausia, ką aš turiu savyje – tikėjimą.“

P. Meškėla niekada nesilaikė dietos. Jis sako, kad jo gyvenimo būdas – nieko nevalgyti, jei nieko naudingo nenuveikė. „Žinoma, gydytojai pasakytų, kad taip nesveika elgtis, o aš tiesiog taip gyvenu. Organizmas priprato“, – sako Povilas.

„Man patinka grįžus namo pasidaryti vakarienę, kuri dažniausiai perauga į puotą. O po to būna sunku. Bet ateina kita diena, kaip normalus žmogus savęs truputį nekenti, tačiau po to nueini į dušą ir tas dalykas pasimiršta. Dietologai galėtų pasakyti, kad aš neteisingai maitinuosi. Bet iš kitos pusės, ryte pavalgius mane pradeda labai migdyti. Negalėčiau dirbti!“

Pietų muzikantas taip pat dažniausiai nevalgo. Turbūt labiausiai dėl to, kad didžiąją dalį dienos jis praleidžia savo studijoje. „Aplinkui mano studiją yra tam tikros vietos, į kurias nerekomenduočiau niekam eiti valgyti. Žmonėms, kurie dirba valstybinį darbą ar sėdi biuruose, pietų metas yra labiau išėjimas iš darbo vietos, į kurią jie eina truputį su kančia (tikiuosi, ne visi). Aš einu ne į darbą, aš einu gerai praleisti laiko. Darbas yra tai, kai tu eini padaryti to, kas tau privaloma. Jei tu neateisi į darbą, tave atleis. Jei tave atleis, tu negausi pinigų. Jei tu negausi pinigų, neturėsi iš ko gyventi. Užburtas ratas.“
Tiesa, Povilas kelis kartus bandė numesti svorio. Pavyzdžiui, kartą visą dieną jis nevalgė, gėrė tik vandenį su citrina. Tokį bandymą sulieknėti jis iškentė vos dieną. Tačiau dažniau ne jis save, bet gyvenimas verčia nevalgyti. Rokeris prisimena: „Buvo laikotarpis, kai mano šeima gyveno už 5 litus per dieną. Tuomet valgydavome tai, ką mums mano teta atsiųsdavo – lašinius, grikius, bulves, raugintus agurkus. Reikėjo nevalgyti ne dėl to, kad tu nenori valgyti, kad jautiesi storas, o dėl to, kad nebuvo ką valgyti.“

Tačiau Povilas į tokius dalykus žiūri visiškai paprastai – vieni turėjo vienokių galimybių, o jis tuo metu turėjo visai kitokių. „Aš žinau, ką reiškia atiduoti savo kąsnį artimam žmogui. Nors nuo bado tikrai niekas nemirė. Bet laikotarpis buvo sudėtingas, ypač dėl to, kad šeimoje augo du mažamečiai vaikai. Tikrai buvo nelengva, kai ant rankų - du sūnūs, radiatoriai šalti, karšto vandens taip pat nėra ir nėra ko valgyti.“

Dabar atlikėjas valgo viską ir maistui yra labai išrankus (ypač maisto kokybei). Net tortą su silke kartais sukerta. „Man tai skanu. Nereikėtų aklai vadovautis gyvenime dietomis ir kitokiais bandymais kažką valgyti, o kažko ne. Jei kiekvieną dieną man geriant stiklinę vandens sakytų, jog tai yra nuodai, tai po mėnesio ar kelių tas vanduo mane pribaigtų. Viskas susiję su žmogaus mąstymu“, – paaiškino Povilas.

„Kartais renkuosi vištieną. Žinau, kuri vištos vieta yra pati nesveikiausia, bet pati sultingiausia. Krūtinėlė man nepatinka. Nes skaniai ją paruošti pavyksta itin retai. Jei neturi polėkio gaminti maistą ir darai vien tam, kad užsikimštum skrandį, tai nieko nedaryk. Verčiau jau įsidėk šaukštą miltų į burną ir pakramsnok.

Ir anyžiai jam nepatinka: „Maroko virtuvėje anyžiai labai dažnai naudojami. Man asmeniškai anyžiai nepatinka, bet turėdamas galimybę tikrai paragaučiau.“

Dainininkas taip pat beveik nevartoja cukraus. Vietoj jo renkasi medų. Nevalgo jis ir makaronų, keptos duonos, pagamintos masinėje gamyboje. Apie tokią duoną jis turi net istoriją: „Kartą viename festivalyje pardavėja man pasiūlė nusipirkti du bokalus alaus su kepta duona. Tada trečią bokalą būčiau gavęs nemokamai. Aš jai pasisiūliau nupirkti dvidešimt bokalų alaus su sąlyga, jei ji suvalgys visą tą keptą duoną. Ji pasižiūrėjo į mane kaip Stalinas būtų pažiūrėjęs į Hitlerį. Juk ta duona, kuri jau beveik visa suanglėjusi, skrandžiui yra kaip koks peilis. Sugėdinau ją, kad nuodija jaunus žmones. Aišku, ji nesuprato.“ 

„Daržovių valgau daug. Man jos tinka. Ypač patinka pomidorų salotos. Kai esu nusiminęs, renkuosi svogūną. Paimu milžinišką svogūną, nulupu, perpjaunu į keturias dalis, druskos, sviesto ant duonos ir svogūną valgau kaip obuolį. Išpila prakaitas, per akis bėga ašaros ir visas pyktis, vidinė nesantaika išeina. Išeina išdidžiai, įlipa į traukinį, prieš tai nusiperka bilietą ir išvažiuoja. Tada supranti, kad viskas yra gerai. Lieka tiktai kvapas“, – šypsosi prodiuseris.

Jei Povilas pietauja kokioje kavinukėje, tai jis mėgsta pavalgyti tikrai daug. Pietaudamas jis pasiima šaltų užkandžių. „Taip pat užsisakau sriubos, iš dviejų antrųjų patiekalų kiekvieno pasiimu po pusę, dar deserto. Bet ne tortą, nes saldumynų nemėgstu. Man didžiausias desertas – blyneliai su varške“, – pasakoja muzikantas. Tai sotūs pietūs, bet tokie pietūs jam būna retai. „Jei tokį kiekį maisto valgyčiau kasdien, o kažkas tiek ir valgo, tai pasitikti svečių aš ne ateičiau, bet atsiridenčiau, o po to svečias turėtų mane vėl nuridenti.“ O kai koncertuoja, tai jis tą dieną išvis nevalgo.

„Kavinėse visada atkreipiu dėmesį, kas stovi virtuvėje. Jei tai apkūnios, garbaus amžiaus tetos, tai būk ramus – čia bus skanu. Žinoma, reikia apžiūrėti, kaip jos atrodo, nes anksčiau buvo taip – į lėkštę įdėti minimumą, o išnešti namo – maksimumą. Dabar jau dėl savo darbo vietos daugelis virėjų nustojo vogti maisto produktus.“

Labiausiai Povilas mėgsta riebias kitų šalių virtuves – vokiečių, lenkų, kazachų, kinų. „Kazachų virtuvė išsiskiria savo sūrumu. Lenkų panaši į vokiečių. Tačiau vis tiek skiriasi jų maistas. Aš juk galiu namuose paruošti dešrelių su raugintais kopūstais pagal vokiečių receptą, tačiau nuvykus į bet kokį restoraną Vokietijoje tos dešrelės bus visai kitokios“, – sako jis.

Neaplenkia muzikantas ir lietuviškos virtuvės kavinių, bet cepelinus ten jis valgo itin retai. Jis sako, kad skanių cepelinų pagal jo skonį labai sunku rasti. Kelis kartus jis pats namuose bandė jų pasigaminti. Tačiau nepavyko. Povilas pasakoja: „Namie esu du kartus viręs cepelinus ir nepavyko. Suskilo. Be to, cepelinus pagaminti yra velniškai ilgas darbas. Man reikėtų ruoštis visą dieną. Tačiau pažįstu žmonių, kurie cepelinus padaro per valandą!“

Jungtiniuose Arabų Emyratuose P. Meškėla koncertavo keturis mėnesius. Ten jis ragavo egzotinių šalių maistą. Atsiliepimai nekokie: „Aš Emyratuose atsivalgiau indiškos ir arabiškos virtuvės. Man ne itin jos patiko. Bet meksikietiški patiekalai labai sužavėjo. Ypač meksikietiški vištos sparneliai.“
O picą jis renkasi tik kartais, po audringo vakarėlio. Ypač jam patinka havajiečių pica su ananasais. „Emyratuose picų kepėjas į mane žiūrėjo itin keistai. Nes aš jo prašydavau tik picos blyno. Jis man iškepdavo blyną, supjaustydavo, o aš užsitepdavau marmelado ir valgydavau su pienu. Dar po baliaus skanu valgyti mėsainius, bulvytes su kola.“

Pats Povilas labai mėgsta gaminti maistą. Nors ir ne dažnai jis turi tam laiko. „Kuomet aš padarau skaniai valgyti, tuomet aš giriuosi. Paprastai aš mėgstu pasidžiaugti kažkuo, bet jei aš pagaminu vakarienę ir matau, kad ji patinka visiems, tuomet jau pasipučiu kaip povas ir giriuos. Ką darai, tą daryk gerai. Man čia pavyksta.“

„Viskas priklauso nuo prieskonių, kažkurioje virtuvėje – daugiau sojos, kitoj – kario. Bet restorane negalėčiau dirbti. Daugiausia ištverčiau 3 valandas. Iš pradžių aš pagaminčiau patiekalą, po to nueičiau paklausti, ar patinka, o antrą kartą to nedaryčiau. Nes, jei reikėtų daryti nuolat tą patį per tą patį, man tai nepatiktų, prasidėtų konvejerio principo darbas.“

P. Meškėla be galo žavisi Jamie Oliveriu. Jo laidą „Jamie Oliverio patiekalai per pusvalandį“ jis stengiasi žiūrėti visada, kada rodo. „Unikalu, nes jis nenaudoja jokių knygų. Matyti, kad viską kuria galvodamas tuojau pat. Čia šiek tiek to, čia kažkiek ano – ir jam pavyksta! Jis maistą daro su draivu. Jis turi tą polėkio motoriuką“, – Povilas negaili žodžių profesionalui.

Tačiau muzikantas turi griežtą nuomonę apie per daug valgančius žmones. „Kartą degalinėje mačiau labai storą vaikiną. Jis buvo toks storas, kad net šlubavo. O šlubavo dėl to, kad jo sąnariai turbūt jau susidėvėję, jam skauda. Jis dar pasiėmęs tris butelius kolos žygiavo link mašinos. Tris dėl to, kad jei pirksi du, tai trečią gausi nemokamai. Atsisėdo prie vairo, net netilpdamas. Jam buvo sunku pasukti vairą, nes trukdė pilvas, žodžiu, liūdna“, – nutikimą pasakoja Povilas.

Povilas teigia pastebėjęs, kad merginos per pastaruosius kelerius metus pasidarė sultingesnės. Jam tai gražu. Jis sako: „Aš tik žinau, kas bus toliau. Tereikia pasižiūrėti į merginos mamas ir pamatysi, kokia ji bus po 20 metų.“

„Yra moterų, kurios sunkiai sureguliuoja savo svorį dėl kitų priežasčių. Pavyzdžiui, po gimdymo jos pradeda putlėti. Tokios moterys visais įmanomais būdais stengiasi lieknėti, laikytis griežtų dietų, kankinasi. Tačiau labiausiai tokie dalykai duoda per galvą. Na ką - kiekvienam savo.“

„Jei moterys neprisižiūri, tai suparšėja. Kaip aš sakau, būna šiek tiek apkūnios, sultingos, labai gražios moterys, o yra ir riebios, nutukusios kiaulaitės. Kai kam ir tai gražu. Apskritai, negražių moterų nebūna, svarbiausia, kad būtų sveikos“, – šypsosi Povilas.

 - Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

 - Su Vytautu Landsbergiu. Man jis yra labai didelis autoritetas. Jis – šviesus ir protingas žmogus, kuris padarė lemiamą žingsnį savo laiku. Turėjau laimę pas jį mokytis muzikos literatūros. Aš žinau, kad šis žmogus dėsto ne iš lapo, o iš širdies ir galvos.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

 P. Meškėla svorio klausimu renkasi logišką taisyklę - energijos išeikvojimas lygus maisto suvartojimui.

Dietologai skalambija, kad pusryčius valgyti būtina, bet ar to mums reikia? Pats prodiuseris pripažįsta, kad papusryčiavęs jaučiasi mieguistas. Tik atsikėlę esame kupini energijos. Mums jos nereikia užslopinti maistu. Priešingu atveju rytinę energiją išeikvosime maistui suvirškinti. Jeigu yra poreikis pusryčiauti, rinkimės vandeningus vaisius. Kūnas gaus papildomų skysčių, o iš angliavandenių – energijos.

Pietų metas dirbantiems aštuonias darbo valandas yra aktuali tema.

Mano naujausias atradimas nesveikiems pietums pakeisti – šviežiai spaustos sultys. Ryte galite išsispausti litrą ar daugiau sulčių ir visą dieną jas gurkšnoti. Labai skanu, o ir patogu pasiimti su savimi. Sultis galima pakeisti ir kitais skystais produktais: jogurtais, pasukomis, pieno gėrimais, žaliaisiais kokteiliais, trintų vaisių kokteiliais. Įvairovė didelė. O jeigu atsirastų noras kažką pakramtyti, galima pasiruošti džiovintų vaisių indelį.

Išeitis visada yra, tereikia pasitelkti į pagalbą kūrybiškumą. Ir skrandis liks patenkintas, ir jūsų būsite laimingi.


Paulius Tumosa | lrytas.lt 2013.04.10 (foto: "Lietuvos Ryto")

2013 m. balandžio 9 d., antradienis

LAIKYDAMASIS KEFYRO DIETOS ANDRIUS KANDELIS PER KELIAS DIENAS NUMETA 3 KG

Andriaus Kandelio biografijoje – nesuskaičiuojami medaliai iš pasaulio, Europos ir lotynų šokių čempionatų. Metęs šokius, o 2010 m. vėl grįžęs profesionaliai šokti A. Kandelis pasirodo ne tik arenose, bet ir TV laidų scenose, kituose projektuose. O taip pat jis turi savo šokių mokyklą „Kandela“, kurioje praleidžia nemažą dienos dalį, mokydamas šokti kitus.

Ar visur bėgančiam (o gal šokančiam?) Andriui pavyksta sugeneruoti savo mitybos įpročius? Vieni gali nuolat valgyti ir nepriaugti svorio. Daug tą lemia genetika. Deja, A. Kandelio genai nėra tokie geri šiuo klausimu. „Daugiausia esu numetęs 12 kg, o priaugęs taip pat 12 kg. „Varžybinis“ mano svoris turi būti 69 kg, paprastai sveriu apie 75 kg. Kai apleidžiu sporto salę, tuomet sveriu 79 kg. Mano svorio skirtumas tai krenta, tai kyla apie 10 kg. Žinau, kad organizmui tai labai negerai“, – atvirauja Andrius.

„Sportininkai iš tikrųjų gali valgyti tiek kiek nori, tačiau per dieną reikia su maistu gauti mažiau kalorijų nei tu išdegini. Pateiksiu pavyzdį – gali suvalgyti tris mėsainius, kad gautum 1500 kalorijų. Jei nori numesti svorio, tuomet turi išdeginti 2000 kalorijų. Privalai aktyviai sportuot. Tai tik pavyzdys. Blogas pavyzdys.“

Šokant – kuo esi lengvesnis, tuo esi judresnis bei greitesnis. Tačiau yra ir šokėjų, kurie privalo prieš varžybas suvalgyti porciją spagečių. Jie jaučiasi gerai. Andrius sako, kad prisivalgęs jaučiasi „pilnas ir nejudrus“. Šokant jį pradeda pykinti. Todėl maisto į burną neima kelias valandas prieš varžybas.

O dietų A. Kandelis yra išbandęs aibę. Jis pasakoja: „Tai mano sugalvotos dietos. Negaliu teigti, kad kažkur perskaičiau ir pagal taisykles laikausi būtent tokių dietų. Kiekvienas žmogus yra sutvertas skirtingai. Vienam tinka viena, kitam – kitokia dieta.“

Profesionaliam šokėjui labiausiai tinka kefyro dieta. Kefyro dieta – tai dieta, kuri neriboja išgerto kefyro kiekio. Gali gerti kefyro tiek, kiek nori. Dvi, tris dienas turi nieko nevalgyti, tik gerti kefyrą. Per tą laiką A. Kandelis numeta apie 3 kg.

Jei jam reikia numesti svorį labai greitai, tuomet Andrius gali imtis drastiškų veiksmų, kai net tris dienas visai nieko nevalgo. Geria tik vandenį su citrina. „Tačiau tai tikrai nėra sveika. Jei nori sveikos dietos, tuomet valgai po truputį tik sveikus produktus, nenaudoji jokių riebalų. Taip, svoris kris. Bet vieni žmonės yra sportininkai, kiti – sėdintys ofisuose, kurie tiesiog nori numesti antsvorį. Kai sportuoji ir tau reikia labai greitai numesti svorį, tuomet ir imuosi drastiškų priemonių“, – sako šokėjas.

„Turiu vieną draugą, kuris numetė labai daug svorio. Jis pakeitė savo maitinimosi būdą. Jis pats dirba biure sėdimą darbą. Jam nuolat trūksta laiko. Atsikelia ryte, greitai sukremta pusryčius, pietums – vėl greitas maistas. Grįžus vakare jis prisikimšdavo už visą dieną. Po to – televizorius ir sofa. To rezultatas – jis tapo storuliu. Galiausiai jis pradėjo reguliuoti maistą, žiūrėti ką valgo. Vakarinis prisikimšimas yra labai neigiamas dalykas – viskas eina į kūną. Labai svarbu požiūris į mitybą“, – tikrą tiesą sako Andrius.

„Pas mane yra du etapai – kai aš sportuoju ir, kai nesportuoju. Nesportuojant svoris man labai greitai priauga. Tačiau, kai prieš varžybas reikia numesti 12 kg per tris savaites, tuomet renkuosi nesveikos dietos, pavyzdžiui geriu tik vandenį su citrina ir nieko nevalgau tris dienas“, – išgyvenimais dalinasi Andrius.

Dar viena jo dieta – tik kavos gėrimas. Šią dietą jis renkasi, kad išvarytų skysčius iš organizmo. Tik net šokėjas savęs klausia – ar sveika, koks tikslas šios dietos? Andrius pasakoja: „Dietos laikausi tada, kai ruošiuosi labai rimtoms varžyboms ir intensyviai treniruojuosi. Tai būna apie dešimt kartų per metus. Pas mane svoris labai svyruoja. Nesportuoju savaitę, užlipu ant svarstyklių ir – priaugę 6 kg. Svoris greitai grįžta todėl, kad jis buvo numestas netaisyklingai. Tą turėtų atminti visi!“.

Dažnai A. Kandelis, pradėdamas mesti svorį, renkasi dietą, kai valgo tik virtą vištienos krūtinėlę. Be jokių prieskonių, su daržovėmis. Jei tai jam pradeda nepatikti, griebiasi laikytis kitos dietos. Vieną jų – lašišų dietą. Vienintelė žuvis, kurią valgo šokių aikštelės pažiba – lašiša. „Turiu ir tokią dietą – savaitę valgau tik neriebią lašišą. Tačiau jokiu būdu vištiena ar žuvis negali būti su padažais, kas turi labai daug kalorijų, bulvėmis, batonu ar panašiai“, – atvirauja Andrius.

Nesilaikydamas dietų žavusis šokėjas valgo viską iš eilės – kiaulienos karbonadus su bulvėmis taip pat. Mėsainiai – ne išimtis. Tuomet jis neturi jokių apribojimų. „Per dietą pasiilgstu tų skanėstų, skonio receptoriai tiesiog šoka tango! Žinau, kad mano organizmui tai yra lyg peilis. Suprantu, kad per tris savaites numesti 10 kg, o po to vėl juos greitai priaugti nėra gerai. Ir jei dar tai kartojasi nuolat... Viskas atsilieps vėliau, dabar nusiskundimų neturiu“, – tris kartus per stalą pabeldžia Andrius.

Jis prabilo ir apie ekonomišką dalyką jo šeimoje – laikantis dietos Andrius išleidžia pinigų daug mažiau. A. Kandelis sako: „Tada geriausia, kai namuose šaldytuvas būna tuščias. Dietos metu aš labai mažai valgau“.

„Pusryčių dažniausiai nevalgau. Pradedu nuo pietų apie 13 val. Tuomet renkuosi sotų maistą. Tačiau jei ruošiuosi varžyboms, tuomet maisto racioną pradedu reguliuoti“.

Ilgalaikėje perspektyvoje A. Kandeliui svarbiau graži figūra ir griežta dieta nei sotus, skanus, neribotas maistas ir apkūnumas. „Bet vėlgi, tai tinka tam žmogui, kuris turi stiprybės prisiversti save laikytis dietos. Kai ketverius metus nešokau, tuomet vis tiek laikiausi dietos. Kai veidrodyje nebematydavau taip vadinamo six pack, tai ir pradėdavau laikytis dietos. Manau karjerai pasibaigus vis tiek rūpinsiuos savo kūnu“, – pridūrė Andrius.

SKAITYTOJAMS REKOMENDUOČIAU ŠĮ RECEPTĄ:

Padažui sumaišome lydytą sūrelį ir skystą grietinėlę, įberiame truputį druskos ir pipirų. Viską maišome kaitinant ant ugnies. Turi gautis ne itin skystas, lipnus padažas. Truputį pakepame lašišą. Vėliau žuvį įdedame į orkaitę ir užpilame, įdedame brokolių. Apie 25 min. visą tai kepame 180 laipsnių orkaitėje.

 - SU KOKIA PASAULIO ĮŽYMYBE LABIAUSIAI NORĖTUMĖT PAPIETAUTI?

 - Su Jennifer Lopez. Ji mano mėgstamiausia dainininkė, aktorė. Mane žavi jos kūryba, išvaizda.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras

Gražaus stoto palaikymas yra būtinas A. Kandelio profesijai. Iš interviu galime suprasti, kad šokėjas žino ir yra išbandęs daugybę lieknėjimo būdų.

Egzistuoja puiki taisyklė, kuo lėčiau numesi svorį tuo lėčiau priaugsi. Kuo greičiau numesti, tuo greičiau priaugsi. Kintant svoriui vyksta organizmo disbalansas. Reikėtų stengtis neatsipalaiduoti po varžybų, palaikyti reikiamą svorį, kad prieš varžybas mažiau tektų kentėti dietos dienų.

Geriausias būdas sulieknėti ir pastorinti piniginę – laikytis iškrovos dienų. Tomis dienomis reikia valgyti mažai maisto. Valgomi „prasti“, nebrangūs produktai. Bent keletą dienų per mėnesį laikymasis mažesnio raciono rėžimo garantuoja ilgaamžiškumą.

Pagirtinas šokėjo noras turėti išpuoselėtą kūną. Žmogus, kuris nesirūpina savo kūnu, yra apsileidęs. Kaip kiekvieną dieną prausiamės, valomės dantis, taip turime ir pasportuoti, sveikai maitintis, kad kūnas būtų sveikas.


Paulius Tumosa | Lrytas.lt 2013.04.09 (foto: "Lietuvos Ryto")

2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

BULVINIŲ PATIEKALŲ MĖGĖJOS RŪTOS ŠČIOGOLEVAITĖS NAMUOSE SVARSTYKLIŲ NĖRA

Rūta Ščiogolevaitė – dainininkė ir begalės muzikinių konkursų dalyvė bei laureatė. Tačiau yra vienas neigiamas, bet įdomus dalykas – Rūtą konkursuose persekioja „2-osios vietos“ fenomenas. Ji net aštuoniuose Lietuvos bei tarptautiniuose konkursuose laimėjo antrąją vietą. Tarp jų – nacionalinė „Eurovizijos“ dainų konkurso atranka. Atrodo, iki pirmosios vietos trūko tiek nedaug.

Tačiau dėl to Rūta labai neišgyvena ir visą save atiduoda muzikai. Taip pat ji vadovavo kelių muzikinių televizijos projektų, pavyzdžiui, kultinio „X Faktoriaus“, žiuri. Tai galima pavadinti fenomenaliu laimėjimu. Atlikėja domisi ne tik populiariąja muzika. Net kelis kartus ji kartu su grupe „Studija“ bei solo dalyvavo tarptautiniuose šalies džiazo festivaliuose.

„Tai – labai talentinga dainininkė, turinti platų, šiltą, išraiškingą ir spalvingą balso diapazoną. Jai lengvai paklūsta įvairių stilių muzika. Ji gerai jaučiasi dainuodama ne tik solo bet ir pritariančio vokalo grupėje. Scenoje trykšta energija ir įtaiga. Visus klausytojus žavi jos artistiškumas ir lengvas bendravimas“, – taip apie Rūtą yra pasakęs kolega Stepas Januška.

Ir nors R. Ščiogolevaitę jau daug metų galima pamatyti visur – TV ekranuose, įvairiuose renginiuose ar stovinčią ant scenos su mikrofonu, tačiau ji nepamiršta svarbiausio dalyko savo gyvenime – sūnaus Adomo. „Savo darbus taikau prie vaiko laisvalaikio, o ne atvirkščiai. Man be galo svarbu, kad Adomui skirčiau tiek laiko, kiek jam jo reikia“, – teigė Rūta.

Kai dar turėjo daugiau laisvo laiko ir apie vaikus negalvojo, Rūta dalyvavo populiariame TV šokių projekte „Šok su manimi“. 2008 m. sezone atlikėja besiruošdama šokiams sugebėjo numesti net 10 kg svorio! „Tuomet šokau pusę metų beveik kiekvieną dieną po 3 val. Tai buvo išties daug, bet labai smagu. Tuomet svoris krito sparčiausiai“, – sako Rūta.

Daugiau Rūta specialių ar nespecialių bandymų numesti svorį nesiėmė. Ji pasakoja: „Nesilaikau jokių dietų ir kalorijų tikrai neskaičiuoju. Tačiau visada galvoju, ką valgys mano šeima. Be to, lietuviai valgo per daug mėsos. Stengiuosi jos mažinti.“

„Dieta yra skirta sveikatos sutrikimams gydyti, o ne sveikam žmogui. Graži figūra yra sąlyginis dalykas. Dabar jau dauguma sutiks, kaip pavojinga garbinti realybės neatitinkančius „gražios“ figūros standartus. Nemėgstu kraštutinumų. Savimi rūpintis reikia, bet eiti iš proto dėl 3-5 kg man yra ligos požymis.“

Rūta mano, kad kiekvienas žmogus turi tam tikrus savo prioritetus. „Jei jam svarbiausia yra figūra, tai savaime aišku, kad jis ją prižiūrės ir skirs daugiau laiko. Tačiau mano prioritetai yra visai kitokie, tikrai nieko nedarau dėl papildomų 3 kilogramų“, – šypsosi muzikantė.

„Žinoma, būti labai storam yra negerai. Manau, prie to žmogų priveda žinių trūkumas apie tinkamą mitybą ir jos poveikį tiek kūnui, tiek psichikai. Mūsų šalyje dar mažai žmonės domisi savo sveikata, sveiko gyvenimo būdu, tai ką jie deda į burną“, – pridūrė ji.

O kiek dabar Rūta sveria, sako, net pati nežinanti. Ji namuose neturi svarstyklių – jai jų visai nereikia. „Sveriu gal iki 60 kg. Tikrai nežinau. Man svarbiau puiki savijauta nei labai graži figūra.“ 

Nepriaugti svorio jai padeda ir vaiko priežiūra. „Mano vaikas dar mažas. Jį prižiūrint tenka daug paprakaituoti. Vien jo kilnojimas kiek jėgų atima! Tai – pats geriausias sportas šiuo metu“, – sako dainininkė. Beje, ji pridūrė, kad sportuoti apskritai nelabai mėgstanti. „Nemėgstu sporto. Nors šiaip visada stengiuosi pajudėti. Mėgstu važinėtis dviračiu, plaukioti. Bet nereguliariai. Treniruoklių salėje man velniškai nuobodu, todėl ten nesilankau.“

R. Ščiogolevaitė tikina, kad po vaikučio gimimo jai tapo aktualesnė sveika mityba. Tačiau per daug nepersistengia. Anot jos, tai tiesiog atimtų jai per daug laiko – dainininkės gyvenimo tempas yra labai greitas.

Atlikėja atskleidė, kad kartais jos akiratyje atsiduria ir greitojo maisto restoranai ar picerijos. Bet dažnai mėsainiais, dešrainiais ar pica ji negalinti lepintis. „Mano organizmas po tokio maisto greitai aptingsta. Jaučiuosi ne kaip, pasidaro sunku. Organizmas man tarsi praneša, kad tai negerai“, – sako Rūta.

„Stengiuosi valgyti dažnai ir kuo įvairesnį maistą. Maždaug kas tris valandas. Nevalgau kelių patiekalų per vieną kartą. Pavyzdžiui, per pietus valgau arba sriubą, arba karštą, arba desertą, arba salotas. Atsisakau iki minimumo produktų, kuriuose yra daugiau cheminių maisto priedų – piktųjų E. Parduotuvėje atidžiau paskaitau etiketes, iš ko pagamintas maisto produktas. Lankausi ūkininkų turgeliuose, stengiuosi gerti pakankamai daug vandens, kiek įmanoma dažniau gaminu pati. Vietoj antro kavos puodelio užsisakau šviežiai spaustų sulčių.“

Rūta mano, kad jai svoris neauga ne tik dėl to, jog jos darbo grafikas yra pilnas ir kartais net nelieka laiko papietauti, bet ir dėl to, kad maistą stengiasi gaminti namuose. Ji net įprato jį pasiimti su savimi specialiame maisto termose. Dainininkė atvirauja: „Iš pradžių imti maistą su savimi man nelabai patiko. Tiesiog taip elgtis privertė rutina. Bet po kokio mėnesio tai tapo įprasta man. Dažnai su savimi pasiimu namuose gaminto skanaus maisto.“

Rūta savęs negali įsivaizduoti be taip lietuviškoje virtuvėje populiarių bulvinių valgių. Išdidžiai ji sako: „Esu didžiausia bulvinių patiekalų gerbėja!“ Bulviniai blynai ir kitokie patiekalai iš bulvių – Rūtos mėgstamiausi. Tačiau mėgstamiausias dainininkės patiekalas ne paprastas bulvinis blynas, o indiškas daržovių troškinys, kuris gaminamas iš labai daug skirtingų daržovių.

Be to, dainininkė visas paneles ir moteris ragina nusimesti kalorijų skaičiavimo naštą ir atsiduoti gyvenimui. „Nuolat skaičiuoti kalorijas, stebėti, kad nepriaugtum papildomo kilogramo – tai yra našta. Ir raginu tokias kitų sukurtas taisykles pamiršti. Reikia džiaugtis gyvenimu, o ne užsiimti tokiais niekiniais dalykais“, – sako R. Ščiogolevaitė.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

Dainininkė akcentuoja, kad sveikas, lieknas žmogus kartais pasilepindamas riebiu ir greitu maistu, nenusižengia. Tai, žinoma, tiesa. Esu pastebėjusi, kad laikantis dietos ir vieną dieną nukrypus nuo normos, svoris nesikeičia. Kaip tik pagerina situaciją, suaktyvina nusistovėjusį metabolizmą. Svarbu, kad nebūtų piktnaudžiaujama 2-3 dienas iš eilės. Taip galima priaugti ne vieną ir ne du kilogramus.
Vis dėlto, jeigu kalorijos yra blogosios, virškinimo sistema nesugeba susitvarkyti ir deda atsargas į rezervą. Taip aplipdome savo kūną riebalų ratais.

Iš interviu galima padaryti išvadą, kad Rūta domisi sveika mityba, renkasi sveiką mitybos modelį.
Be abejonės, tam turėjo įtakos sūnaus gimimas. Svarbu, kad mylinti mama perduotų savo vaikui tinkamus mitybos įpročius. Tačiau svarbus ir nėštumo laikotarpis. Jeigu besilaukianti moteris kemša viską be saiko, tai atsiliepia ir kūdikiui. Dažniausiai moterys piktnaudžiauja šokoladais ir bandelėmis, taigi vaikutis irgi tuo maitinasi. Tuomet vaikui užprogramuojamas nutukimas nuo pat gyvybės vystymosi pradžios.

Paulius Tumosa | lrytas.lt 2013.04.03 (foto "Lietuvos Ryto")

2013 m. balandžio 2 d., antradienis

„ŽVAIGŽDŽIŲ DIETA": DAINININKĖ IRŪNA YRA SVĖRUSI VOS 42 KG

Irūna Puzaraitė – jauna, linksma, žavi marijampolietė, išgarsėjusi vaikų popmuzikos chore „Olialia“. Irūna aktyviai dainuoja jau apie 20 metų. Mergina po „Olialia“ karjeros dainavo grupėje „Mokinukės“, o vėliau mokinukė virto ekonomikos studente ir kolektyvo „Studentės“ lyderė. Be to, ji veda renginius, TV laidas, vaidino seriale, dalyvauja įvairiuose projektuose.

Ar nuolatinis skubėjimas ir užimtumas turi įtakos jos figūrai? Pažvelgę į nuotraukas, iškart galima sakyti tvirtą „ne“. Irūna mėgsta skaniai pavalgyti, bet šiuo savo gyvenimo tempu, kaip ji pati sako, „valgo, kad gyventų“.

Irūna neslepia, kad kartais jos kūnas pasunkėdavo keliais nereikalingais kilogramais. Tačiau konkrečios dietos ji nesilaikė ir nebadavo. „Tiesiog, kai atsirado keli papildomi kilogramai, pradėjau derinti maistą. Nuo stalo stengiausi pakilti dar jausdama alkį. Mažinau porcijas, atsisakiau visų padažų ir gėriau daug vandens. Visa tai man tikrai padėjo“, – atvirauja Irūna.

„Mano normalus svoris – apie 44 kg. Bet vieną vasarą svėriau tik 42 kg, o daugiausia svėriau 50 kg. Buvau pradėjusi lankyti sporto klubą. Tačiau mano kūnas linkęs greitai „augintis“ raumenukus, todėl teko mesti treniruoklius. Visi mano koncertai ir repeticijos atstoja treniruotes sporto klube.“

Pirmoji dieta, kurios ji laikėsi, buvo vandens dieta. Pusryčiams – vanduo, pietums – vanduo, vakarienei – dar litras vandens. Tiesa, retkarčiais Irūna leido sau suvalgyti vieną virtą kiaušinį be majonezo ir jokių kitų priedų ar kokį vaisių. Visgi, vanduo alkį padėdavo numalšinti daugiausia valandai. Taip truko net keturis mėnesius. Irūna metė šią dietą ir iki šiol tokios dietos ji niekam nerekomenduoja.

Dabar įtemptas darbas neleidžia Irūnai rūpestingai rūpintis savo mitybos įpročiais, todėl neretai ji valgo vos du kartus per dieną. Irūnai tenka valgyti ir greitąjį maistą. Šio blogo įpročio jai kol kas sunku atsisakyti, tiesiog nėra tam sąlygų. Bet visada su savimi ji turi negazuoto mineralinio vandens.

Beje, I. Puzaraitė yra atskleidusi, kad anksčiau ji mažai dėmesio kreipdavo į savo maisto racioną. Cepelinai, kugelis ir panašus sunkus maistas buvo dažnas svečias jos lėkštėje. Pakeisti mitybos įpročius jai rekomendavo jos vadybininkė Laima Lapkauskaitė. Moteris jokių dietų nesilaiko, tiesiog pradėjo derinti maistą. L. Lapkauskaitė atsisakė riebalų, vietoj jo renkasi alyvuogių arba kokoso aliejų, nevalgo kiaulienos.

Apie lietuvišką virtuvę Irūna priduria: „Tokių skanėstų visame pasaulyje nerasi! Tad jų neišsižadu, bet ir nepiktnaudžiauju.“ Buvo laikas, kai Irūna suvalgydavo net penkis cepelinus vienu metu. Po to ir pradėjo matytis papildomi kilogramai: „Ant mažo žmogaus antsvoris labai greitai pradeda matytis. Mano ūgis tik 158 cm.“

Tačiau vis dėlto, labiausiai Irūnai patinka mamos naminis maistas „Jis pats sveikiausias!“ – šypsosi ji. Dainininkė dievina šviežias daržoves, vaisius ir įvairiausius lapus, salotos. „Tai – didžiausia vitaminų dozė“, – sako Irūna.

Pusryčiams atlikėja renkasi dribsnius su jogurtu, kartais košes, kurias ji labai mėgsta. „Pusryčiai tiesiog būtini!“ – nepamiršta I. Puzaraitė.

„Aš dievinu vištienos krūtinėlę. Nesvarbu, kaip ir su kuo ji paruošta: kepta ant grotelių, su šviežiomis daržovėmis, vištiena saldžiarūgščiame padaže, vištienos salotos su keletu vynuogių ir „Džiugo“ sūriu. Ne kartą pati esu kepusi vištienos krūtinėlę, įdarytą fetos sūriu, patepta lašeliu bruknių uogienės“, – savo meilę skaniai vištienai dėsto Irūna.

Dainininkė įvardija didžiausias antsvorį turinčio žmogaus mitybos klaidas: „Ko gero, tokie žmonės, kurie valgo viską, kas papuola po ranka, savo organizmą laiko šiukšliadėže. Geriausius rezultatus galima pasiekti sportuojant. Matyt, pritingi jie apsilankyti sporto klube bent kelis kartus per savaitę. Jie neturi valios bei noro atrodyti patraukliai.“

Anot dainininkės, nesveika mityba yra nemokėjimas derinti maisto ir valgyti bet kada. Valgymas tamsiu paros metu, prieš miegą – pats didžiausias priešas virškinimui ir visam organizmui, teigia ji. Pati atlikėja vengia dažnai valgyti bulvinius patiekalus ir įvairiausius tortus, nors šiaip ji nesanti didelė jų mėgėja. „Sveikai maitintis nėra sunku – tik reikia valios“, – pabrėžia Irūna.

Tačiau Irūna pastebi, kad mitybos įpročių pakeitimas į „sveikuolišką“ atsieina kur kas brangiau: „Norint sveikai maitintis reikia gerokai pakrėsti piniginę, ypač tiems, kas neturi savo sodo ar daržo. Ekologiški produktai taip pat kur kas brangesni.“ Tokiu atveju visiems ji siūlo rinktis įvairiausias košes: avižinių dribsnių, grikių, ryžių.

Maistą Irūna ruošia ne keptuvėje, o garų puode. Tuomet nebūna jokių riebalų. Mergina tikina, kad reikia tik priprasti prie taip pagamintos mėsos ar daržovių. O dabar pamačiusi riebalais persisunkusį kepsnį Irūna net šiek tiek susiraukia.

Galiausiai dainininkė ir TV laidų vedėja atskleidė, kad svarbiausia norint gerai jaustis ir atrodyti reikia gerai išsimiegoti ir gerti daug skysčių. „Per dieną išgeriu kelis litrus vandens. Renkuosi arbatą be cukraus. Kuo daugiau skysčių, tuo geriau jaučiuosi“, – pridūrė Irūna Puzaraitė.

- Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

- Su 2012 m. „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtoja Loreen. Ji mane labai sužavėjo. Ji kitokia.

Skaitytojams Irūna rekomenduoja šį receptą:

- Įvairiais prieskoniais ištrinti vištienos krūtinėlę. Perpjauti ją išilgai ir ten pridėti fetos sūrio. Ją ištepti bruknių padažu. Vištienos krūtinėlę kepti apie 35 min.  Garnyrui reikės virtų ryžių ir šviežių daržovių.


Sveikos mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

Dirbantys prieš kameras turi atidžiai sekti savo svorį. Visi puikiai žinome, kad televizija prideda mažiausiai 5 kilogramus kūno masės. Irūnos citata „valgo, kad gyventų“ įrodo, kad ji nepiktnaudžiauja maistu, taip nepriaugdama papildomo svorio.

Valgyti, kad išgyventume, ne gyventi, kad valgytume. Šia taisykle turėtume vadovautis, bet dėl pramonės virsmo ir žmogaus fantazijos turime tokius delikatesus, kaip sūris, tortai, gardusis šokoladas, bandelės ir dar daugybė perdirbto maisto, kurio labai norisi.

Prisikabinti prie dainininkės I. Puzaraitės mitybos sunku. Ji išties atrodo puikiai, svoris idealus. Ji žino, kokie tinkamiausi produktai gerai savijautai, renkasi liesesnius produktus, gamina maistą garuose. O aktyvus gyvenimo būdas atstoja treniruotes sporto salėje.

L. Lapkauskaitės paminėtas aliejus yra nepelnytai išgirtas. Jo apskritai nepatarčiau vartoti, tai yra labai koncentruota medžiaga. Jeigu vartosime grynus riebalus - aliejų, be abejonių, jie nusės ant mūsų kūnų riebalinių ląstelių pavidalu. Su aliejumi reikia žaisti atsargiai. Geriau būtų vartoti produktus, iš kurių gaminamas aliejus. Tai būtų riešutai ir sėklos.

Norint pradėti sveikai maitintis, kaip ir pataria pati Irūna, tereikia pakeisti keletą įpročių. Rinktis košes be riebalų. Keptą maistą riebaluose pakeisti garintu. Laikui bėgant žmogaus organizmas prisitaiko, ir tai tampa įpročiu. Pradėti sveikai maitintis nereikia turėti daug valios, tereikia vieną dieną imti ir pradėti.

Paulius Tumosa | lrytas.lt 2013.04.01 (foto "Lietuvos Ryto")