Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2010 m. gegužės 29 d., šeštadienis

LIETUVOJE PLEČIASI GYVŪNŲ KANKINTOJAI „KFC“


Prieš daugiau nei dvejus metus į Lietuvą atkeliavęs pasaulinis greito maisto restoranas „KFC“ savo plėtros nestabdo ir šiandien. Štai Vilniuje naujas restoranas atsidarė „Ozo“ prekybos centre, o dar vieną žadama atidaryti Jasinskio gatvėje.

Šalyse, kur veikia šis tinklas, daugelis įžymybių prisijungia prie gyvūnų teisių gynimo organizacijos PETA ir mielai dalyvauja mitinguose prieš viščiukų kankinimus. Pamela Anderson (42), „Foo Fighters“, Pink (30), „Smashing Pumpkins“, „KT Tunstall“, „Good Charlotte“, Tommy Lee (47), „The Black Eyed Peas“, Jenna Jameson (35), Paul McCartney (67) – tai tik keletas garsių vardų ir grupių, kurie boikotuoja KFC produkciją.

Gyvūnų teisių gynėjai ragina žmones apeiti greito maisto vištienos patiekalų restorano KFC duris ir atkreipti dėmesį į tai, kad šios kompanijos produkcija yra gaunama žiauriai išnaudojant paukščius ir nepaisant gyvūnų gerovės specialistų rekomendacijų.

KFC atstovų Lietuvoje UAB "Fast Foods" direktorės teigimu "taip daroma tik Amerikoje". Su žurnalistu ji bendravo nenoriai. Pripažindama faktą, kad su viščiukais elgiamasi nehumaniškai, daugiau direktorė nieko nekomentavo, atsisakė nurodyti iš kur gaunama vištiena Lietuvos KFC restoranui. Taip pat atsisakė nurodyti, kada atsidarys KFC restoranas Jasinskio g.

KFC per metus savo restoranuose sunaudoja 800 000 000 vištų, kurias jam tiekia didieji paukštynai. Akcijomis, susijusiomis su KFC, PETA jau nuo 2001 m. siekia, kad ši milžiniška kompanija pagaliau susirūpintų gyvūnų gerove ir paukštynams keltų didesnius reikalavimus.

Paprastai mėsinio viščiuko gyvenimas prasideda inkubatoriuje tarp šimtų kiaušinių. Vos prasikalę iš lukšto jie rūšiuojami – silpnesni, nespėję išsiristi paukščiukai išmetami kaip atliekos. Vienadieniai viščiukai vakcinuojami ir perkeliami į didelius angarus, kurių kiekviename gali būti auginama iki keliasdešimt tūkstančių paukščių.

Siekiant kuo didesnio pelno, mažame plote auginama labai daug viščiukų, kiekvienam jų skiriant šiek tiek už A4 dydžio lapą didesnį plotą (Europos Sąjungos reikalavimai leidžia laikyti iki 12 vištų viename kvadratiniame metre). Kad tokios pačios laikymo sąlygos taikomos ir Lietuvoje įrodo keli atvejai paukštynuose, kuomet sugedus ventiliacijos sistemoms vos per kelias valandas temperatūra pakilo tiek, jog dėl karščio ir oro trūkumo užduso keliasdešimt tūkstančių paukščių.

Vištos per savo trumpą gyvenimą neišvysta dienos šviesos, nes angaruose nėra langų ir jie apšviečiami dirbtine šviesa. Ja manipuliuojama taip, kad būtų pasiektas greičiausias svorio augimas – paukščių kūno masė auga taip greitai, kad jų kaulai lūžta, o vidaus organai nespėja formuotis.
Tam tikros šviesos lempos naudojamos ir įtakojant paukščių elgesį. Vištos natūraliomis sąlygomis gyvena būriuose su tam tikra hierarchijos sistema. Silpnesni būrio nariai pralaimi kovoje dėl geresnio maisto, yra vaikomi arba apipešiojami. Tas pats elgesys pastebimas ir paukštynuose, kur vištos viena kitą apkapoja, o dėl tokių baisių auginimo sąlygų pasitaiko ir kanibalizmo atvejų. Siekiant to išvengti, stipriai sumažinamas šviesos kiekis arba jos spalva pakeičiama į mėlyną ar žalią.

Nors vištos natūraliai gyventų apie 7 metus, paukštynuose jų gyvenimas trunka vos pusantro mėnesio. Šiuo metu populiariausios broilerių veislės, kurios į skerdyklą iškeliauja sulaukusios 42 dienų.

Aprašytąjį likimą Lietuvos paukštynuose patiria 9 500 000 paukščių, o Europos mastu jų keliasdešimt kartų daugiau.

Vištos – smalsūs ir įdomūs gyvūnai. Teigiama, jų pažinimo sugebėjimai yra tiek pat išvystyti kiek šunų ir kačių. Viščiukai mokosi vieni iš kitų, rūpinasi, nerimauja dėl ateities, perduoda žinias iš kartos į kartą. Natūralioje aplinkoje šie gyvūnai formuoja hierarchines sistemas, kiekvienas paukštis žino savo vietą joje, bei atsimena daugiau nei šimtą kitų paukščių – jų išvaizdą ir padėtį sistemoje. Kiekvienas viščiukas skirtingas. Vieni draugiški, bebaimiai, kiti drovūs ir atsargūs. Vieniems patinka žmogaus kompanija, kitiems – ne. Vištos supranta, kad objektai, patraukti iš akiračio, egzistuoja. To negali padaryti žmonių kūdikiai.

Tarp kitko, 2005 m. vegetarė Pamela Anderson susivienijo su gyvūnų teisių gynėjais prieš KFC ir šiuo metu aktyviai dalyvauja kampanijose prieš šių restoranų tinklą. „Užaugina juos tokio didelio svorio, kad jie kenčia nuo širdies priepuolių, plaučių susilpnėjimo, lūžtančių kojų ir kitų luošinančių ligų ir sužeidimų. Per žudynes, perpjaunamos jų gerklės ir jie plikomi, kol miršta ir dažniausiai tuomet jie dar būna sąmoningi“, – piktinasi aktorė.

PETA sukurtame filme Anderson apibrėžė netinkamą viščiukų auginimą, kuris galiausiai baigiamas mitybos grandinėje.

Ji sako: „Aš kviečiu žmones boikotuoti KFC, kol kompanija pareikalaus, kad jos tiekėjai nustotų luošinti viščiukus ir plikyti juos gyvus. Nei vienas gyvūnas neturėtų taip kentėti, nesvarbu jis katinas, šuo ar viščiukas“.

Tarp kitko, 2007 m. balandžio mėnesį PETA atstovai sukilo sužinoję apie pasirengimą Lietuvoje atidaryti restoraną. Kaune, prie tilto į Nemuno salą gyvūnų teisių gynėjai ragino žmones apeiti greito maisto vištienos patiekalų restorano KFC duris ir atkreipti dėmesį į tai, kad šios kompanijos produkcija yra gaunama žiauriai išnaudojant paukščius ir nepaisant gyvūnų gerovės specialistų rekomendacijų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą