Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2010 m. gegužės 29 d., šeštadienis

KELIŲ EISMO TAISYKLIŲ PAŽEIDĖJAI JAUČIASI REKETUOJAMI


Turbūt daugelis iš mūsų žino atvejų, kai tyčia ar netyčia asmenys, pažeidę kelių eismo taisykles arba nesusimokėję už automobilio stovėjimą, yra reketuojami gatvėse dirbančių savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ darbuotojų ir jį lydinčio policininko.

Konkreti situacija: trečiadienio (26.05) vakarą prie Vilniaus centrinio pašto stovi automobilis ant kurio užklijuotas ryškus raudonas lapelis, o šalia – „Susisiekimo paslaugos“ automobilis. Taip jis stovi maždaug 20 minučių. Žurnalistui užkalbinus ratus blokuojančios įmonės darbuotoją ir policininką, jų veidai persikreipė. Buvo pasakyta, kad jie taip ilgai rašė protokolą. Pamačius, kad žurnalistas vis stovi ir stebi, prasidėjo darbas, kokį ir privalo atlikti šie žmonės – darbuotojas išlipo iš automobilio, nuplėšė tuščią lapelį ir užklijavo kitą – jau su informacija, kokį kelių eismo taisyklių punktą vairuotojas pažeidė, ir galiausiai užblokavo ratą. Žurnalisto paklausus, ar jie taip ilgai delsė tai padaryti, nes laukė kyšio, policininkas Radžiūnas, žinoma, atsakė: „Ne“.

„Susisiekimo paslaugos“ automobilių stovėjimo priežiūros skyriaus viršininkė Daiva Kaminskaitė mus tikino: „Vadovaudamiesi šia informacija mes pradėjome tyrimą darbuotojo veiksmams ištirti“.

D. Kaminskaitė sako, kad situacija pagerėtų, jei būtų priimti įstatymai, leidžiantys daug paprasčiau bausti kelių eismo taisyklių pažeidėjus mieste. Kai kuriuose kituose Lietuvos miestuose, kaip ir Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje ar net kaimyninėje Latvijoje, policininkai baudžia pažeidėjus tiesiog nufotografuodami neleistinoje vietoje pastatytą automobilį. Ant automobilio stiklo priklijuojamas lapelis su informacija, kur susimokėti baudą.

Vilniuje per mėnesį yra užblokuojama apie 1500 automobilių. D. Kaminskaitė teigia, jog per metus atsiranda tik pavieniai atvejai, kai žmonės praneša apie „Susisiekimo paslaugos“ darbuotojų reketą. „Galbūt pavieniai dėl to, kad žmonės būtent ir yra kelių eismo taisyklių pažeidėjai“, – sako ji.

Policijos departamento l.e.p. komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigė, kad pradėtas tyrimas dėl minėto policininko veiksmų: „Informacija jau perduota Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovybei, kur ji bus nuodugniai patikrinta“. R. Matonis taip pat pripažino, kad sulaukia tik pavienių skundų dėl policininko prašymo duoti kyšį iš kelių eismo taisyklių pažeidėjų.

2009 m. dėl 42 policijos pareigūnų galbūt padarytų korupcinių nusikalstamų veikų buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai. Iš jų, 9 pareigūnams ikiteisminiai tyrimai nutraukti pripažinus, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. 4 policijos pareigūnų bylos perduotos nagrinėti teismui, dėl kitų pareigūnų veikų tebevyksta ikiteisminiai tyrimai.

Pernai net 2098 Lietuvos policininkams buvo pradėti tarnybiniai patikrinimai. Tai sudaro beveik 20 proc. visų šalies pareigūnų! Pusei jų pavyko išsisukti...

Per praėjusius metus iš darbo atleisti tik 38 pareigūnai.

2 komentarai:

  1. "...Pernai net 2098 Lietuvos policininkams buvo pradėti tarnybiniai patikrinimai. Tai sudaro beveik 20 proc. visų šalies pareigūnų! Pusei jų pavyko išsisukti...

    Per praėjusius metus iš darbo atleisti tik 38 pareigūnai..."

    Panašu, kad gerb. autoriui patiktų kuo daugiau atleistų iš darbo bei nubaustų drausmine tvarka pareigūnų. Vien ko vertas pasakymas "pusei jų pavyko išsisukti" - gerbiamasis, pradėtas tarnybinis patikrinimas nereiškia, kad pareigūnas nusižengė, tyrimas tam ir vyksta, kad nustatyti ar buvo padarytas tarnybinis nusižengimas, o jūs galimai padarytiems pareigūnų tarnybiniams prasižengimams taikote "kaltumo prezumpciją" , ar tai teisinga?

    AtsakytiPanaikinti