Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2013 m. gegužės 30 d., ketvirtadienis

"ŽVAIGŽDŽIŲ DIETA": KREPŠININKAS KLEMENSAS PATIEJŪNAS RYTAIS VALGO MĖSĄ

Jau daugiau nei 15 metų profesionaliai krepšinį žaidžiantis Klemensas Patiejūnas daugiausia žaidė ne su savo šalies komandomis. Sportininkas dirbo Slovėnijoje, Turkijoje, Švedijoje, Portugalijoje, o nuo 2004 m. jis žaidžia Prancūzijos krepšinio komandose. Vyras sako, kad tik „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ komandos Lietuvoje gali pasiūlyti jam panašų atlyginimą, kokį siūlo užsieniečiai. Bet prasitaria, kad krepšinį žaidžia ne tik dėl pinigų, bet ir dėl didelės aistros šiai sporto šakai.

Be to, vyras jau daugiau nei 10 metų Lietuvoje kasmet organizuoja vaikų stovyklas „Athletes In Action“, kurios pritraukia daugybę mergaičių ir berniukų, norinčių ne tik geriau išmokti žaisti krepšinį, bet ir sustiprėti fiziškai, sužinoti daugiau apie sveiką mitybą. O taip pat pabendrauti su kitais vaikais ir žymiais pasaulio krepšininkais ar net NBA treneriais.

Klemensas nėra aukštas palyginti su kitais krepšininkais. „Vos“ 186 cm ūgio vyras sako, kad bėgant metams jam darėsi vis sunkiau konkuruoti su jaunaisiais žaidėjais. „Senstant yra normalu, kad krepšininkams sunkiau judėti aikštelėje, sunkiau išlikti energingiems ilgesnį žaidimo etapą“, – sako K. Patiejūnas. Todėl sportininkas turėjo kažką sugalvoti, kad išliktų ilgiau jaunatviškas ir energingas.

Krepšininkas 2008 m. atkreipė dėmesį, kad treniruotėse ir varžybose jam greičiau baigiasi jėgos, jaunesni žaidėjai „paima viršų“ aikštelėje. „Tada imi mąstyti, kodėl tu neturi energijos. Pradedi domėtis, rinkti informaciją. Aš didžiausią kiekį informacijos pasisėmiau iš pažįstamų krepšininkų, žaidžiančių NBA, fizinio parengimo trenerių“, – tvirtina K. Patiejūnas.

Klemensas pakeitė savo mitybos įpročius. Kaip jis pats sako, toks maitinimasis labiau tinka aktyviau sportuojančiam žmogui, kuris daug energijos išeikvoja sportuodamas ar daug judėdamas. Ir tai veikia.
 „Jei tokių metų aš galiu ilgai lakstyti, tai yra gerai. Po ilgesnių atostogų nuėjęs į aikštelę aš greitai įsilieju ir nejaučiu, kad ilgai nežaidžiau. Be to, daug energijos atima stovyklos vaikams. Tačiau tinkama mityba greitai padeda atgauti jėgas. O ir darbas su vaikais man duoda jėgų ir įkvėpimo“, – atvirauja krepšininkas.

K. Patiejūnas sako, kad jo stovykloje ateina ir apkūnių vaikų. Tačiau tai lemia ne tik maistas, bet ir paveldima iš tėvų. Bet jei prisižiūri, teisingai valgai ir daug judi, tai „gali transformuoti kūną į geresnį lygį“.

Vyras pradėjo rinktis tokį maistą, kuris duoda daugiau energijos. Energija jam reikalinga tam, kad galėtų greičiau judėti aikštelėje bei turėtų tinkamą raumenų masę. „Aš privalau turėti mažiau riebalų, bet daugiau raumenų. Beveik viską valgau, išskyrus duonos gaminius. Makaronai labai gerai, bet reikia žinoti, kokius valgyti, nes yra kokybiškų ir nekokybiškų makaronų. Net ne kaina tai parodo. Lengva makaronus išsirinkti Prancūzijoje, kur gyvenau pastaruosius aštuonerius metus“, – pasakoja Klemensas.

Sportininkas valgo beveik visų rūšių mėsą – avieną, jautieną, net kiaulieną. Tačiau pagrindas yra vištiena, kalakutiena ir žuvis. K. Patiejūnas paaiškina: „Tie, kurie nori numesti svorio, turėtų rinktis vištienos krūtinėlę, o kurie priaugti – šlaunelę. Man pačiam reikėtų jų kuo daugiau valgyti.“

„Ryte dažniausiai valgau mėsą. Dažniausiai tai būna karbonadas su labai daug daržovių ir ryžių. Mėsos su bulvėmis nevalgau. Jei grįžęs į Lietuvą suvalgau kokį cepeliną ar vėdarą, tai iškart po to pasijuntu labai apsunkęs. Sportininkui tai nėra gerai. O jei jų vis tiek norisi valgyti, tai galima tik vakare, kad nebūtų po to treniruočių ar varžybų. Skanu, bet organizmas labai apsunksta, nėra jokių naudingų medžiagų. Tai bevertis maistas. Retai renkuosi lietuvišką virtuvę. Kartais valgau ir košę su džiovintais vaisiais, varškę ir kiaušinius“, – sako krepšininkas. Beje, atsikėlęs iš lovos jis visada išgeria stiklinę šilto vandens.

„Nepamirškite pusryčių! Sotūs pusryčiai yra labai svarbu aktyviai judančiam žmogui. Tačiau nedaugelis mėgsta ryte valgyti, nejaučia apetito. Pažįstu daugybę krepšininkų, kurie taip pat rytais nevalgydavo, bet mano rengiamoje stovykloje jie priprato valgyti gausius pusryčius. Dabar jie negali pradėti dienos nepavalgius. Tai yra tik įpratimas. Iš tikrųjų daug geriau jautiesi, kai ryte gerai užvalgai. Net smegenys visai kitaip funkcionuoja“, – apie pusryčių naudą dėsto K. Patiejūnas.

Jo pietūs nelabai skiriasi nuo pusryčių. Pasirodo, norint palaikyti energiją ir raumenų masę, reikia ir pietums sukirsti karbonadą su daug daržovių. Klemensas atskleidė, kad tik Lietuvoje jis valgo kiaulieną. Čia ji – minkštesnė. O užsienyje jis renkasi jautieną.

„Kasdien suvalgau maždaug po 700 g mėsos. Kai pagalvoji, tai labai daug. Bet jei nuolat visą dieną sportuoji, tai ant pilvo ar šlaunų nesikaupia riebalai. Toks maitinimasis man atsieina brangiau. Per mėnesį maistui išleidžiu apie 2000 Lt. Aš ir vaikams stovykloje sakau, kad, jei jie nori užsiimti sportu rimtai, tai maistui negalima taupyti.“

Daržovės yra ne ką mažiau svarbesnė mitybos dalis nei mėsa. Sportininkas sako: „Daržovėse daug mikroelementų. Todėl lėkštėje turi būti 50 proc. daržovių. 25 proc. turi sudaryti baltymai, o likusius 25 proc. – angliavandeniai.“

„O pavakariams tinka varškė, desertas, vaisiai. Per visą dieną kas tris valandas turi gauti baltymų. Vakarienei renkuosi dažniausiai vištieną, kalakutieną ar žuvį su ryžiais ar makaronais. Prieš naktį turiu užsipildyti maistu. Nes mano krūvis didžiulis. Visą dieną eikvojama energija“, - pasakoja Klemensas.

Tačiau vaisių Klemensas valgo nedažnai. „Vaisių valgau mažiau, nes sunku surasti kokybišką vaisių. Labai skiriasi jų skonis Lietuvoje ir Prancūzijoje. Todėl Lietuvoje valgau tik lietuviškus vaisius – obuolius, kriaušes. Pavyzdžiui, bananus stengiuosi pirkti kuo žalesnius, nes jie būna mažiau „pripumpuoti“ chemijos.“

Atrodytų, kad visą dieną valgyti panašų maistą gali atsibosti. Tačiau K. Patiejūnas tikina, kad jis neturi laiko ruošti vis naujus šedevrus, o ir prie tokio maisto jis jau priprato. „Nesu didelis kulinaras. Tiesiog nėra laiko ruošti maistą. Kai keturis kartus per dieną valgai ir žaidi krepšinį, tai maisto gaminimas užima per daug laiko. Net galvoju pasisamdyti virėją“, – padėtį paaiškino krepšininkas.

Klemensas sako, kad prieš bet kokias treniruotes geriausiai nevalgyti valandą. Tada lengviau judėti ir jaučiama, kad organizmas jau susidorojo su maistu. Anot jo, mes turime rinktis, ką valgome, ir numatyti, kiek mums reikės energijos artėjančiai dienai: „Jei žaidi 40 minučių, tai cukrus energijos duos vos 7-8 min. Jei užvalgai vaisių, tai žaisi apie du kėlinius. O jei mėsos, makaronų ir daržovių, tai energijos užteks keturiems kėliniams. Kai kurie sportininkai prieš varžybas geria energinius gėrimus. Bet tai nėra sveika. Vėliau sunku yra užmigti po krūvio, streso ir dar kofeino.“

„Naudingiausia sportuoti treniruoklių salėje, taip pat plaukioti baseine. Darbas su svoriais atgaivina raumenis, duoda jėgos, o plaukiojant dirba visos raumenų grupės“, – teigia K. Patiejūnas.

Pieno produktų Klemensas privengia, tačiau varškę valgo su malonumu. „Pienas ilgai virškinasi ir visada jį jauti viduje. Keptų bulvių visai nevalgau, tik virtas. Nors labai skanu, bet keptos bulvės yra labai sunkus maistas. Dažniausiai virtas bulves valgau su mėsa. Tik bulvės negerai ryte ir vakare.“

Saldumynus sportininkas kramsnoja vis rečiau. Nors anksčiau jų valgydavo labai daug. Tačiau ir šokoladą jis renkasi tik ypatingais atvejais: „Šokolado daug nevalgau. Anksčiau labai daug valgydavau saldumynų. Bet jei nepavalgai prieš treniruotę, tai labai gerai ir šokoladinis batonėlis, nes tai suteikia trumpalaikės energijos.“

„Metus žaidžiau Turkijoje, todėl mane labai sužavėjo turkų virtuvė. Taip skaniai pagamintos vištienos ar jautienos niekur kitur nevalgiau. Labai skanios turkiškos sriubos. Prancūzų virtuvė taip pat labai gero skonio. Varlės, sraigės iš tikrųjų yra skanu. Bet nuo jų neprisivalgai. Man reikėtų turbūt 50 varlių suvalgyti, kad gaučiau tokį energijos kiekį, kokį gaunu iš dviejų vištienos šlaunelių“, – apie užsienio šalių virtuves kalba K. Patiejūnas.

Alkoholiniais gėrimais Klemensas nepiktnaudžiauja: „Alų geriu tik po varžybų, kartais restorane išgeriu taurę raudonojo vyno. Jei jaučiu, kad pradedu sirguliuoti, tai padeda konjakas. Turiu problemų su gerkle, tai 40 gramų stipresnio gėrimo tikrai padeda.

Aš negeriu jokių sulčių. Geriu tik vandenį, kavą, arbatą. Per dieną išgeriu apie 2 l vandens“, – apie savo mitybą pabaigia pasakoti krepšininkas K. Patiejūnas.

 - Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

 - Madonna. Atrodo, tai įdomus žmogus. Ji – stipri asmenybė. Daug ko gyvenime pasiekusi neįprastais būdais. Einanti prieš srovę. Patinka jos profesionalumas.

Paulius Tumosa | 2013.05.29 lrytas.lt {foto: "Lietuvos Ryto")

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą