Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2013 m. gegužės 13 d., pirmadienis

"ŽVAIGŽDŽIŲ DIETA": JURGIUI DIDŽIULIUI IR ERICAI JENNINGS SUREGULIUOTI MITYBĄ PADĖJO ALERGIJOS TESTAS


Iš Kolumbijos kilęs Jurgis Didžiulis Lietuvos muzikos pasaulyje padarė tikrą sprogimą. 2003 m. jis įkūrė  kultinę grupę „InCulto“, kuri 2010 m. prasiveržė ir į didžiausią Europos dainų konkursą „Eurovision“. Jurgis vedė ir lietuviškosios MTV laidą, prisidėjo prie klubinio projekto „TWNKL“ sukūrimo, o 2012 m. vasarą pristatė savo fotografijų parodą.

Vyrukas 2008 m. tapo vegetaru. Tačiau, kaip jis pats sako, tiesiog jo organizmas sunkiai virškina mėsą. „Tikrai nėra jokių filosofinių ar religinių įsitikinimų. Jaučiuosi geriau, kai nevalgau mėsos. Iš tikrųjų, raudonos mėsos, ypač jautienos, aš atsisakiau dar seniau. Jau tada pastebėjau, kad ją sunkiai virškinu. Tačiau atsisakius ir paukštienos, kuri dažniausiai būna privaryta hormonų, pasijutau kur kas geriau“, – mintis dėsto J. Didžiulis. Nevalgo jis ir žuvies.

„Mitas, kad visą proteiną gali gauti tik iš mėsos produktų. Tai visiška netiesa“, – pridūrė muzikantas. Jis sako, kad dar viena nesąmonė, jog pagrindinis žmogaus kalcio šaltinis – pieno produktai. „Juk net gyvūnai pieną geria tik pirmosiomis savo gyvenimo dienomis, vėliau niekas negeria pieno. Žmogaus organizmas nėra linkęs labai gerai toleruoti pieno produktus“, – teigia Jurgis.

Dainininkas atvirauja, kad problemų dėl savo svorio turi dar nuo vaikystės. Jis sako: „Turiu polinkį kaupti riebalus ant kūno. Todėl, kai valgau, visada bandau į tai atkreipti dėmesį. Kai sveikai maitiniesi, tai būna daug lengviau“.

„Paauglystėje dažnas mūsų valgėme daug „šlamšto“. Mūsų namuose buvo labai daug maisto. Viską taip ir griebdavai, kas po ranka papuola“, – jaunystę prisimena Jurgis. Penkiolikos metų jis svėrė apie 80 kg. Kai persikėlė gyventi į Europą, jo svoris pradėjo kristi labai greitai. Nustojo valgyti vakarais. „Dabar šiek tiek valgau vakare, bet nedaug. Galų gale yra socialiniai įsipareigojimai – susitikimai, vakarienės, priėmimai“, – sako atlikėjas.

Jurgis nemano, kad tokį teigiamą rezultatą padėjo pasiekti meniu pokytis. Anot jo, prie to prisidėjo valgymo grafiko pakeitimas. Dainininkas pradėjo valgyti du kartus per dieną, kartais vakare nugriebdavo kokių salotų ar vaisių. Vėliau jis ėmė valgyti dažniau, bet po mažiau.

„Aplinkui mūsų yra per daug maisto, kuris mums yra netinkamas. Po Ericos nėštumo apsilankėme pas žinomą dietologę, kuri mums atliko alergijos testus. Aš nelabai tikėjau tuo. Tačiau norėjau žmonai palaikyti kompaniją, kad jai būtų lengviau mesti svorį“, – pasakoja Jurgis, kartu su žmona dainininke, grupės „Skamp“ lydere Erica Jennings 2007 metų paskutinę dieną susilaukęs pirmojo berniuko.

Jurgio nuostabai kilogramai iš tikrųjų pradėjo kristi, jo veide nebeliko putlumo, tapo daug energingesnis. Rytais jam keltis pasidarė daug lengviau. „Galvojau, kad 8 val. ryto keltis yra sudėtinga, tačiau, pasirodo, – ne“, – šypsosi muzikantas.

O atsikėlęs J. Didžiulis prie pusryčių stalo renkasi salotas, avižinę košę ar ruginę duoną. O jei po pietų lieka maisto, tai jį suvalgo priešvakariams ar vakarienei. „Mėgstame su šeima apsilankyti žaliavalgių restoranuose. Sakyčiau, Vilniuje jų yra labai daug. Ten skanu, bet nesotu“, – pridūrė jis. Vakarieniauti su šeima jis stengiasi išeiti bent kartą per savaitę.

Ericai Jennings po nėštumo sunkiai sekėsi mesti priaugtus papildomus kilogramus. Iš pradžių ji atsikratė vos kelių kilogramų. Į paniką puolusi dainininkė kreipėsi pagalbos į dietologus, kurie ir atliko alergijos testą. Po to kilogramai pradėjo tirpti – 1 kg per 7 dienas. Viename moterų žurnale Erica atskleidė, kad jei vieną dieną valgai žuvį ir bulves, tai kitas tris dienas to paties valgyti negalima. Mergina patarė po to rinktis pupeles, ryžius.

Beje, J. Didžiulio tėvas taip pat atliko dietologės rekomenduojamą alergijos testą. Atsisakęs tam tikrų jam netinkančių maisto produktų muzikanto tėvas atsikratė 12 kg per tris mėnesius. O taip pat Jurgio nebekamuoja sunki šienligės forma: „Kiekvienais metais mano kamuoja sezoninė alergija – šienligė. Kai iš savo meniu išmečiau tam tikrus maisto produktus, kuriuos rekomendavo atlikus alergijos testą, šienligė tapo daug lengvesnė“.

Jurgis iš savo raciono išbraukė patiekalus iš kvietinių miltų, pieno produktus. „Niekada neįsivaizdavau, kad man taip netinka produktai iš kvietinių miltų. Kai suvalgau gabaliuką kvietinės duonos, mano organizmas tarytum man pasako „Ne“. Kažkas pasikeičia organizme, būna bloga, pradedi jaustis negerai“, – sako dainininkas.

„Daugelis vaikų nevalgo tam tikrų dalykų. Daugiausiai jų nemėgsta brokolių. Tačiau tėvai juos verčia tai valgyti. Kodėl nepagalvojama, jog vaikai nevalgo todėl, kad šis maisto produktas netinka jų organizmui?“.
„Įmanoma nebrangiai valgyti sveikai. Nebūtina rinktis pomidorą iš Komorų salų. Pirk paprasčiausią pomidorą, kartais patiekalą pagardink saulėje džiovintais pomidorais. Per savaitę vidutiniškai vienas vegetaras neišleis daugiau 100 litų. Mėsa apskritai yra brangus dalykas, o sojų mėsa daug pigesnė. Daržovės, kruopos, avinžirniai – taip pat“, – apie sveiką mitybą pasakoja Jurgis.

Privengia jis ir saldumynų. Tačiau druską jis vartoja. Ir, kaip jis pats sako, gal net per daug. Jurgio namuose galima rasti tik jūros druską.

Atlikėjas sako, kad kartas nuo karto kiekvienam iš mūsų reikėtų „tvarkingai“ pabadauti, be jokių drastiškų priemonių. Anot vyro, tik taip galima išvalyti organizmą nuo blogo maisto sukeltų pasekmių.

Taip pat jis, norintiems turėti gražią figūrą, pataria lankyti sporto užsiėmimus. Be plaukiojimo Jurgis aktyviai užsiima joga – tiek jogos užsiėmimuose, tiek namuose. Rytais stengiasi bėgioti: „Žinoma, ne kiekvieną rytą išeina. Bet į savaitę bent kelis kartus nubėgu po 3 km. Bandžiau lankyti ir treniruoklių salę, bet man nepatiko. Be to, šokiai labai padeda palaikyti gerą kūno formą. Šoki visą naktį klube, išprakaituoji ne tik visą alkoholį, bet ir papildomus kilogramus. Kitą rytą savijauta būna visai kita – būna daug geriau“.

J. Didžiulis sutinka daugelio nuomonei, kad norint pasikeisti išorėje pirmiausiai reikia pakeisti vidų. „Taip kaip atrodo tavo kūnas šiandien yra tavo darbo įrodymas. Problema nėra tavo kūnas, problema yra tavo įpročiai. Aš manau, kad neverta sau kartoti, jog būti storuliu yra likimas ir neverta nieko keisti. Reikia tiesiog gerinti savo mitybos įpročius“.

„Kai kurie antsvorį turintys žmonės galvoja, jog numetus papildomus kilogramus, turi būti kaip Kate Moss, tačiau tikrai ne. Tu numesk bent 10 kg ir jau pasijusi visai kitu žmogumi. Tau bus lengviau gyventi. Yra du faktai – žmonija per daug valgo ir per mažai juda. Žmogus turi kompensuoti tuos du dalykus, tačiau neturi vadovautis žurnalų viršelių merginomis ar vaikinais“.

„Žinojau daug žmonių iš mados, muzikos pasaulių, sergančių anoreksija ir bulimija. Tai yra labai rimtas psichologinis sutrikimas. Tai susiję su visuomenės spaudimu ir savimeile, gali būti traumų vaikystėje. Svarbiausia, kad pačios šeimos, patys artimiausi sergančiojo žmogaus asmenys suvoktų tą problemą ir kreiptųsi pagalbos pas specialistus. Labiausiai šioje problemoje reikia šeimos palaikymo“.

Kol kas J. Didžiulio ir E. Jennings šeimoje auga du maži berniukai. Nei vienas jų problemų dėl apetito ar antsvorio tikrai neturi. O tėvai jiems nedraudžia valgyti mėsos. Tėvas atvirauja: „Nebandome jiems įpiršti vegetarizmo. Jei užaugę norės nevalgyti mėsos, tebūnie. Bet prievarta tikai nenorime iš jų maisto raciono išbraukti mėsos“.

Todėl dažnai maistą Jurgis ir Erica gamina atskirai jiems ir sau. „Man nėra sunku gaminti jiems mėsos patiekalą ir neparagauti mėsos. Aš jos tiesiog nenoriu. Kartą svečiuose valgėme patiekalą, kurio viduje buvo lašinukai. Įpusėjus tai pajutau ir pradėjau tinti. Puolėme ieškoti stipraus alkoholio, kad visą tai išvalyti“, – sako Jurgis. Iš vaikų neatima ir saldžios vaikystės – saldainius jie noriai valgo.

Tiek Jurgis, tiek Erica dažnai sukasi prie puodų. Labiausiai Jurgis virtuvėje mėgsta eksperimentuoti: „Gaminu tol, kol patiekalas pavyksta. Bent keturis penkis kartus per savaitę pasisukioju virtuvėje. Aš labai džiaugiuosi, kad namuose mes labai skaniai valgome“.

Gėrimams atlikėjas nėra labai išrankus. Jis mėgsta žalią, baltą, Pu-erh arbatą. Per dieną dainininkas išgeria apie 1,5 l vandens. „Aš bandau negerti alkoholio. Kartais nepavyksta neprisigerti. Mano šeimoje yra alkoholizmo problema. Aš bandau mažinti alkoholio suvartojimą. Užtenka išgerti bent vieną alaus bokalą ir aš kitą dieną jau jaučiuosi nekaip. Kitą dieną nebūnu 100 proc. pajėgus“, – apie stipriuosius gėrimus pasakoja kolumbietis.

Anot Jurgio, alkoholis – tai pats baisiausias narkotikas pasaulyje. Jis priimtas mūsų gyvenime, nėra draudžiamas, gali nusipirkti bet kur. „Net darbo įstaigose iki tam tikros ribos alkoholio vartojimas yra priimtinas. Jaunimas galvoja, jei negeri, tai negali gerai praleisti laisvalaikio. Pamato geriančius tėvus, ima pavyzdį ir elgiasi taip pat. Alkoholio vartojimas yra didelė problema“, – nūdienas pasakoja J. Didžiulis.

Skaitytojams J. Didžiulis rekomenduoja šį receptą:

Paimame labai didelį svogūną (arba du mažus), susmulkiname jį ir kepame keptuvėje. Supjaustome pusę galvutės česnako (apie 4 skiltelės), čili pipirą, morką, papriką, cukiniją, mažą imbierą, tris pomidorus ir viską sudedame į keptuvę kartu su svogūnais. Įberiame kmyninio kumino, kalendros. Supilame į keptuvę 300 g raudonų lęšių. Keptuvėje troškiname apie 15 minučių. Jei trūksta natūralių skysčių iš daržovių, tuomet įpilame šiek tiek vandens.

 - Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

 - Norėčiau papietauti su Jonu Meku. Patinka jo sukurti darbai ir tai, kaip jis mato gyvenimą.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras

Mėsą organizmas virškina iki 20 valandų, o tai - didelė apkrova kūnui. Mėsos dažnai atsisakoma dėl blogos savijautos ar blogo virškinimo. Jurgis taip pat nusprendė nebevalgyti mėsos dėl šių problemų. Valgant lengvesnį maistą eikvojama mažiau energijos virškinimui, likusi energija gali būti panaudota prasmingesniems darbams.

Valgymo režimas yra labai svarbus. Reikia paisyti gamtos bioritmo. Vakare suvalgyto maisto energija nėra panaudojama, ji kaupiama miego metu. Mano patarimas sočių vakarienių mėgėjams - atsisakyti pusryčių, kad būtų išlaikytas balansas, arba sumažinti vakarienės porciją, rinktis lengvesnius patiekalus.

Įprastą druską patartina pakeisti vertingesne - Himalajų druska. Ji naudingesnė, papildo reikiamais mikroelementais. Tačiau per didelis druskos kiekis gali sulaikyti skysčius organizme. Kartais vizualus putlumas yra ne dėl riebalinio sluoksnio pertekliaus, o dėl susikaupusių skysčių organizme. Todėl vartoti druską reikia su saiku.

Paulius Tumosa | lrytas.lt 2013.05.09 (foto: "Lietuvos Ryto")

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą