Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2010 m. gruodžio 15 d., trečiadienis

ELEKTRONINIO BILIETO „STUBURAS“ NET NEBUVO PRADĖTAS KURTI!


2008 m. turėjo pradėti veikti elektroninio bilieto sistema trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose. Kaunas jau gali pasidžiaugti šia patogia sistema, tačiau vilniečiams tai atrodo amžiaus projektas. Galbūt panašus į miesto stadioną...

Troleibusuose ir autobusuose jau seniai įmontuoti elektroniniai komposteriai, tačiau jie rodo tik stotelių pavadinimus. Švieslentės su informacija, kada atvyks viešojo transporto priemonė į stotelę nukabinta. Dėl atšiaurių Lietuvos orų jie buvo išmontuoti prieš metus.

Dabar gelbėti projektą buvo patikėta Kauno bendrovei „Empirija“, kuri el. bilieto sistemą jau įdiegė Kaune. Tam skirta papildomi beveik pusę mln. litų.
Anksčiau šį daugiau nei 20 mln. litų kainavusį projektą vykdė Vilniaus miesto savivaldybė. Tačiau nuo š.m. spalio jį patikėjo savivaldybės įmonei „Susisiekimo Paslaugos“.

Įmonės projektų vadovas Mindaugas Žironas tikino, kad el. bilieto paslaugos „stuburo“ Vilniaus miesto savivaldybė net nebuvo pradėjusi kurti! T.y., komposteriai, švieslentės, serveriai ir kita techninė įranga buvo nupirkta, tačiau, kad ji veiktų nebuvo padaryta beveik nieko. M. Žironas sakė: „Nebuvo kuriama tą įrangą valdanti el. bilieto informacinė sistema. Tai tarsi orkestras be dirigento. Programinė įranga yra visos el. bilieto paslaugos stuburas. Visos šios kalbos, kad niekas nejuda, nes ir negalėjo judėti, kadangi nebuvo kurta el. bilieto sistema – svarbiausia el. bilieto paslaugos dalis“.


Miesto mero pavaduotojas Romas Adomavičius entuziazmu netryško prieš maždaug pusmetį: „Baigtas diegimas troleibusų parke, dar diegiama autobusų parke. Vėliau savo darbus turės pradėti ‚Susisiekimo Paslaugos‘. Jei 2010 m. gale viskas pradės veikti, tada bus labai gerai“.

Vilniaus miesto savivaldybė davė sunkią užduotį „Susisiekimo Paslaugos“ darbuotojams – „išgelbėti“ sistemą kuo greičiau. Dabar “Susisiekimo Paslaugus” bando iki Naujųjų metų suspėti paleisti el. bilieto veikimą, kad juo būtų galima atsiskaityti už kelionę viešuoju transportu. O kiti darbai bus daromi toliau – iki pavasario.

Centrinės projektų valdymo agentūros direktorius Viktoras Sirvydis sakė, kad „Susisiekimo Paslaugoms“ davė terminą projektą paleisti iki metų pabaigos. „Jei iki Naujųjų el. bilietas neveiks, pradėsime Europos Sąjungos lėšų susigrąžinimą“, - tikino V. Sirvydis. Tai reiškia, kad vilniečių pinigais bus mokoma už savivaldybės klaidas. Tačiau V. Sirvydis pabrėžė, jog projektas pradėjo judėti ir gali būti, kad bus spėta paleisti el. bilietą.

Iš viso projektas kainavo apie 20 mln. litų. 70% sumos finansavo Europos Sąjungos struktūrinis fondas. Tačiau šios sumos nepakako. Elektroninio bilieto projektui įgyvendinti Vilniaus savivaldybė skyrė dar 1 mln. litų, už kuriuos įdiegtas papildomas trūkstamas įrangos kiekis.

Paulius Tumosa ©

2010 m. gruodžio 8 d., trečiadienis

KELIŲ EISMO TAISYKLIŲ PAŽEIDĖJAI JAUČIASI REKETUOJAMI. PART II


2010 m. gegužę rašiau, kad pažeidę automobilių statymo taisykles vilniečiai (tikiu ir kitų miestų gyventojai) jaučiasi reketuojami SĮ "Susisiekimo Paslaugos" darbuotojų ir juos lydinčių policininkų. Nors po straipsnio, kurį išspausdino kone pagrindiniai šalies interneto portalai, tačiau situacija praėjus daugiau nei pusmečiui visiškai nepasikeitė.

Štai neseniai teko matyti prie Seimo tokį incidentą: Gynėjų g. vidury baltos dienos stovi "Susisiekimo Paslaugų" automobilis #ANZ 597. Šalia - kitas automobilis su užblokuotais ratais. Jokio raštelio nėra. Policininkas kartu su "Susisiekimo Paslaugų" darbuotoju rūko (cigaretę pastarasis meta ant žemės). Taip lūkuriuoja 20 min. Vėliau policininkas nueina į "Susisiekimo Paslaugų" automobilį. Sėdi. Prieinu aš, prisistatau ir paklausiu, kodėl nieko nedarote su šiuo automobiliu? Kodėl nerašote raudonojo baudos lapelio? Policininkas paima protokolus, tušinuką ir sako man: "Štai, ką tik pradėjau rašyti. Nespėju". Melas. Akivaizdus melas! Jei ne aš, tai jis nebūtų rašęs.

Po to "Susisiekimo Paslaugų" darbuotojas skuba užblokuoti visus pažeidėjus. Kodėl jis tai nedarė vos tik atvykęs? Kodėl lūkuriavo, vaikščiojo ir sėdėjo automobilyje? Prašomas prisistatyti pareigūnas atsisakė tai padaryti. Užsidarė langą. Lyg pats pripažindamas, kad laukia pažeidėjo, kad paimtų kyšį. Jo veide aiškiai buvo matyti pamišimas, išraudonavo.

Kiek dar tokių pareigūnų, imančių kyšius, galima tik įsivaizduoti. Vieša paslaptis, tačiau su tuo niekas nekovoja.

"Susisiekimo Paslaugų" miesto eismo departamento vadovė Daiva Kaminskaitė mane tikino, kad pati labai norėtų, jog būtų pakeista baudos skyrimo tvarka. Jos manymu Lietuvoje reiketų įdiegti Vakaruose esančią tvarką, kai atvykęs policininkas nufotografuoja pažeidėja ir išvyksta. Žinoma, ir tada pareigūnas gali laukti pažeidėjo, kad nebūtų fotografuojamas, tačiau galbūt tokių valstybės tarnyboje dirbančių nusikaltėlių jau būtų mažiau.

D. Kaminskaitė man teigė: "Kodėl situacija nesikeičia?, turbūt būtų galima atsakyti ir taip – kol bus nesąžiningų vairuotojų, tol bus ir nesąžiningų pareigūnų. SĮ 'Susisiekimo paslaugos' darbuotojas atlieka techninį darbą, o sprendimo priėmimo, dokumentų įforminimo teisę įstatymų nustatyta tvarka turi tik policijos pareigūnas, nešantis atsakomybę už teisingą įforminimą".

"Kitose šalyse automobilių statymo tvarkos pažeidimai fiksuojami kitais būdais – daugelyje šalių nenaudojamas ir fotografavimas, tiesiog pareigūnas, užfiksavęs pažeidimą, pažeidimo vietoje surašo 'baudos kvitą' ir palieka jį už automobilio valytuvo, o jį radęs vairuotojas privalo nedelsiant sumokėti nurodyto dydžio baudą. Tačiau šiose šalyse tai yra reglamentuota šių šalių įstatymuose, o Lietuvos Respublikos teisės aktai, nustatantys atsakomybę už automobilių statymo tvarkos pažeidimų padarymą, numato automobilių važiuoklių blokavimą. Situacija išties pasikeistų, jei būtų pakeisti atitinkami teisės aktai, pradedant Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, kurio pakeitimo projektai atitinkamoms institucijoms teikiami eilę metų, tačiau taip ir nepriimami dėl nesuprantamų priežasčių".

Beje, gegužės 29 d. straipsnyje "KELIŲ EISMO TAISYKLIŲ PAŽEIDĖJAI JAUČIASI REKETUOJAMI" minėtas "Susisiekimo Paslaugų" darbuotojas nebedirba iškart po straipsnio internete atlikus patikrinimą.

Šį kartą policininkas išsisuko. Nėra įrodymų.... Gaila, kad tuomet nebuvau pasiėmęs savo darbo priemonių - fotoaparatu su HDTV kamera. Policijos komisaras Ramūnas Matonis skėsčioja rankomis: "Pareigūnai tai neigia, o kažkokių konkrečių faktų nėra.
Viena pusė sako vieną, kita - kitą. Kitų įrodymų mes neturime".

"Policijos vadovybė atkreipia dėmesį, kad norint visiškai sutvarkyti šią sritį, būtina keisti teisės aktus, kurie leistų už tokį pažeidima automatioškai bausti teransporto priemonės savininką (nufotogrfavus automobilį, savininkui būtų išsiųstas pranešimas apie paskirtą baudą). Tokie policijos siūlymai jau seniai yra pateikti Vidaus reikalų ministerijai", - toliau tikina R. Matonis. Ar teisės aktai turėtų tarnauti piliečiui, ar mes - teisės aktams. Panašu, kad antrasis variantas Lietuvoje. Pakeisti teisės aktus mūsų šalyje tai milžiniškas darbas. Pasakius "reikėtų pakeisti teisės aktus" atrodo lyg tai yra išsisukinėjimas, tingėjimas net, kažkas neįmanomo.

Vilniaus policijos vadovybė lapkritį susitiko su SĮ “Susisiekimo Paslaugos” vadovais ir aptarė galimybę pereiti prie pažeidėjų fotografavimo, atsisakant blokavimo. Jau artimiausiu metu planuojama “paleisti” bandomąjį ekipažą, o vėliau palaipsniui pereiti prie nuolatinių tokių ekipažų. Ar tai nebus dar vienas amžiaus projektas Vilniaus mieste? Turime tokius jau kelis - stadionas, elektroninis bilietas, VEKS....

2010 m. gruodžio 5 d., sekmadienis


Šiuo metu domiuosi tokiu Tauragės verslininku Jonu Butkumi. Esmė, tame, kodėl šis ponulis sučiuptas daugybę kartų Muitinės Kriminalinės Tarnybos su milžiniškos kontrabandos kiekiu, vis dar yra laisvėje. Beje, šis "verslininkas" įtariamas ir neteisėtai disponavęs šaudmenimis! Tikriausiai daugelis pamanėte, kad civilizuotame krašte jis jau seniai sėdėtų belangėje. Taigi, tik telieka sulaukti oficialių atsakymų iš atitinkamų tarnybų ir mano žurnalistinis tyrimas pajudės greičiau. O gal kas nors dar žino apie Joną Butkų iš Tauragės?