Paulius Tumosa :: www.PauliusTumosa.lt

2015 m. birželio 12 d., penktadienis

EMIGRANTŲ DŽIAZO PROJEKTAS „THE GINAJAZZ“ RUOŠIA NAUJĄ ALBUMĄ

Dubline susikūrusi lietuvių emigrantų ir airių džiazo grupė „TheGinaJazz“ pasaulio publikai ketina pristatyti naują albumą. Diskas turėtų pasirodyti rudenį, o pardavinėjamas bus ir „iTunes“. Naujo albumo premjera numatyta radijo stotyje „BBC Ulster Radio“.

Dainininkė Gražina Gina Pūkaitė apie naujus įrašus sako: „Šiuo metu nauja medžiaga yra šlifuojama, styguojama. Nekantrauju naują albumą pristatyti rudenį. Vienas įsimintiniausių darbų bus „The Street View Catcher“. Tai – lietuviško folko ir spoken word mišinys“.

„Mūsų muzikoje nėra rėmų, ji nepanaši į popierinę dėžutę, kur viskas sudėliota pedantiškai ir švariai“, - apie savo kūrybą kalba dainininkė.

„Mums muzikoje reikia didelės erdvės“, - priduria pianistas Gediminas Karkauskas.Aktyviai koncertuojantys Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje muzikantai anaiptol nėra naujokai scenoje.

Vokalistė ir dainų autorė G. Pūkaitė dar būdama moksleivė pradėjo svaiginančią karjerą „Pop Centro“ imperijoje. Su grupėmis rengė koncertinius turnė po Lietuvą, kurių metu susirinkdavo tūkstančiai gerbėjų.Dabar profesionalių džiazo žurnalų Ginos balsas apibūdinamas „retu brangakmeniu“.

Gediminas Karkauskas yra vienas geriausių pianistų ir išskirtinis, ilgametę patirtį turintis kompozitorius Airijoje. Muzikantas jau dirbo su tokiomis tarptautinėmis žvaigždėmis, kaip Louise Stewart, Richie Buckley, Dave Fleming, Linley Hamilton, Stephen Davis ir Hugh Buckley. Kaip ir G. Pūkaitė, G. Karkauskas Lietuvą paliko prieš daugiau nei 10 metų, kad studijuotų muzikos subtilybių Dubline. Pianistas baigė Hagos Karališkąją akademiją ir įgijo magistro laipsnį. O šiek tiek vėliau nei prieš metus jie pradėjo mąstyti apie bendrą projektą.

„TheGinaJazz“ kontrabosu grojantis Cormac O’Brien yra vienas žymesnių vietos kontrabosininkų, koncertavęs su daugybe žymių Airijos muzikantų. O grupės būgnininkas Stephen Davis su „European Jazz Orchestra“ yra aplankęs kone visą Europą. Žurnalas „Jazzwise“ apie jį rašo: „Labai empatiškas atlikėjas su stipriu, stipriu perkusiniu balsu“.

Beje, pirmą kartą „TheGinaJazz“ Lietuvoje koncertavo praėjusią vasarą džiazo festivalyje „Broma Jazz“. Pasak kritikų, „įsiminė scenoje patirta inteligentiška garso kultūra ir organizuotumas – jie tiesiog sutverti intymiai kamerinei erdvei“.

Rudenį naują albumą kolektyvas žada pristatyti ir Nacionalinėje koncertų salėje Dubline. Vėliau seks pristatymo turas. Projektas „TheGinaJazz“ aplankys Belfastą, Dubliną, Londoną. Atvyks jie ir į Lietuvą, kur žada surengti ne vieną koncertą. Tikslios turo datos dar nėra žinomos.

Paulius Tumosa | lrytas.lt, delfi.lt 2015.03.27

AR NACIONALINĖ BIBLIOTEKA TAPS DAR VIENU AMŽIAUS PROJEKTU?

Vilniaus centre esančios Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos likimas nėra iki galo aiškus. Rekonstruota ir atnaujinta biblioteka turėjo atverti duris lankytojams dar 2011 m. Deja, statybų bendrovė „YIT Kausta“ nesugebėjo darbų atlikti laiku ir darbų terminas buvo atidėtas iki 2016 m.

Pastato lauko fasado ir aplinkos tvarkybos darbai bus vykdomi paskutiniu rekonstrukcijos etapo metu. Tiesa, užsitęsus rekonstrukcijos procesui, fasadą reikės renovuoti pilnai, o ne 50 proc. kaip buvo numatyta pradiniame projekte. Šiuo metu vyksta vidaus tinkavimo darbai, statomos pertvaros, baigiami įrengti komunikacinės sistemos, pradedami vykdyti apdailos darbai.

Pagal pradinę sutartį, rekonstrukcija turėjo būti baigta prieš ketverius metus, tačiau dėl nepakankamo finansavimo rekonstrukcijos sutartis su „YIT Kausta“ buvo pratęsta iki 2016 birželio 30 d. Visas rekonstrukcijos procesas baigsis tada, kai biblioteka gaus pakankamą finansavimą užbaigti visus statybinius ir vidaus įrengimo darbus.

„Labai tikimės, kad 2016 m., kurie bus paskelbti kaip bibliotekų metai, bus prioritetiškai vertinami Nacionalinės bibliotekos atžvilgiu, - vylėsi bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktotė Renata Surovec.

„Nepriklausomai nuo to, kad vyksta rekonstrukcija mūsų vizija nesikeičia – siekiame tapti strateginiu nacionalinės pažangos ir valstybės konkurencinio pranašumo kūrimo centru. Labai tikimės visos šalies palaikymo ir įvertinimo kaip svarbu kuo greičiau atsiveri“.

Paklausus, ar užsitęsus rekonstrukcijos darbams, M. Mažvydo biblioteka pajėgi aptarnauti visus 100 procentų, R. Surovec atsakė: „Nacionalinė biblioteka savo lankytojus aptarnauja pilnu pajėgumu: tiek virtualiai, tiek bibliotekos skaityklose. Vertiname kiekvieną, atėjusį į biblioteką, ir jam suteikiame visokeriopą pagalbą. Lygiuojamės į pasaulio bibliotekas, kurių strategijos ir veiklos pasižymi strateginių ir valdymo sprendimų kūrybiškumu, intelektinių paslaugų kokybe ir įvairove“.

Bendra bibliotekos pagrindinio pastato rekonstrukcijos vertė siekia beveik 25 mln. eurų, iš jų statybos darbams „YIT Kausta“ – apie 17 mln. eurų. Iki šios dienos panaudota apie 14 mln. eurų. „YIT Kausta“ atsisakė pateikti komentarą šia tema.

Tuo tarpu Lietuvos Kultūros ministerijos viešųjų ryšių skyrius pateikė informaciją, kad valstybės biudžete yra planas skirti dar 7,12 mln. eurų siekiant užbaigti šį objektą 2016 m. Ar šios lėšos bus skirtos, paaiškės po biudžeto derybų, kai bus žinomas Valstybės investicijų programos limitas.